Türkiye, Rusya ve İran'ın Mayıs ayında imzaladığı anlaşmayla dört bölgesinde çatışmasızlık kararı alınan Suriye'de, son bölgede de ateşkes sağlandı.

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Igor Konashenkov, Suriye'nin orta kesimindeki Hums ve çevresinde de silahların susacağını resmen duyurdu.

Moskova yönetiminin muhaliflerle yaptığı anlaşmaya göre, ateşkes bugün Sabah yerel saatle 09.00'da başladı.

Hum ve çevresindeki 84 yerleşim birimini kapsayan ateşkes alanında, 147 bin insan yaşıyor.

Rusya, geçtiğimiz haftalarda Dera, İdlib ve Doğu Guta'da ateşkesin hayata geçirildiğini duyurmuştu. Suriye'nin güneyindeki Dera'da ilan edilen ateşkes, Rusya ve ABD'nin anlaşması sayesinde oldu. İki büyük devlet, iç savaşın yedinci yılında ilk kez ortak somut bir adım attı.

Halihazırda Suriye dört ayrı parçaya bölünmüş durumda. Kuzeyde terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG'liler var. Bir diğer terör örgütü IŞİD ise ülkenin doğusundaki geniş bir alanı kontrol ediyor. IŞİD'in fiili başkent ilan ettiği Rakka, ABD'nin desteğin alan YPG'lilerin kuşatması altında.

Rejim muhalifleri, İdlib eyaletinin tamamını elinde tutuyor. Ayrıca Dera'da, Şam'ın Doğu Guta bölgesinde ve Hums çevresinde yine muhalifler var.

Rejim ise Ürdün sınırından Halep'in kuzeyine kadar bir hattı kontrol ediyor. Bu hat batıda Lübnan sınırından Akdeniz boyunca uzanıyor.

24 Ağustos'ta sınır ötesi Fırat Kalkanı Harekâtı'nı başlatan Türkiye, birkaç ay içinde terör örgütü IŞİD'i Cerablus-Azez hattından süpürdü ve Halep'in kuzeyine kadar olan bölgeyi teröristlerden temizledi. Halihazırda Türk askeri ve Özgür Suriye Ordusu güçleri bu bölgede.

Kaynak:Milliyet