Rusya Savunma Bakanlığı, Mayıs ayı sonunda yapılan hava saldırılarında terör örgütünün Suriye'deki kalesi Rakka'nın hedef alındığını açıkladı.

Rus haber ajansı Sputnik, saldırılarda IŞİD'in lideri Ebubekir El Bağdadi'nin öldürüldüğünü bildiriyor. Resmi açıklamada ise, Bağdadi'nin vurulmuş olabileceği belirtildi.

28 Mayıs'taki hava saldırısında jetler toplantı yapan IŞİD liderlerinin üstüne bomba yağdırdı.

Rusya'nın açıklamasını uluslararası ajansları son dakika olarak duyurdu, gelişme anında dünyada ilk haber oldu.

Irak'ın en büyük ikinci kenti Musul'u kaybetmesi an meselesi olan terör örgütü, başkent ilan ettiği Rakka'ya sıkıştı. ABD'nin desteklediği YPG'liler, haftalardır Rakka'yı kuşatıyor.

Ebubekir El Bağdadi, Musul'daki El Nuri Camii'nde Haziran 2014'te hilafet ilan etmişti.

Topraklarının dörtte birini yitirdi

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 75'in üstünde. Kanlı örgüt, Irak Felluce ve Libya Sirte gibi çok önemli kalelerini yitirdi. Örgütün Ortadoğu'nun batısındaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

5 kıta, 30'u aşkın ülke

Küresel terör ağı IŞİD, son bir ayda İngiltere Manchester ve Londra, Filipinler Mindanao, Endonezya Cakarta, Fransa Paris ve İran Tahran'da saldırı düzenledi. Bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 200'e yaklaşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

Amerikan CNN International'ın Şubat ayında yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak.Milliyet