Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 30 yıldan fazla süre çalışmış emeklilerin mağduriyetini engellemek için ek ikramiye ödemeleri 27 Ocak tarihinde sona erecek. 6770 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair çıkarılan kanun gereği eski memur emeklilerine ikramiye farkı ödemesi yapılacak. Peki, ikramiye farkı olarak verilecek ek ödemeler nasıl yapılacak? Ek ikramiye başvuruları ne zaman sona eriyor? Ek ikramiye farkı ücreti tam olarak kaç TL? İşte, emekli ek ikramiyesine ilişkin merak edilen tüm cevaplar...

EMEKLİYE EK İKRAMİYE NEDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 30 yılı aşkın hizmeti bulunan geçmiş dönem emeklilerine mağduriyetlerini gidermek amacıyla ek ikramiye ödemesi yapacak. İkramiye farkını alacak olan emekli memur vatandaşların  7 Ocak 2015'ten önce aylığa bağlanmış olmaları gerekiyor. Emekli ek ikramiye ödemesi kararı 27 Ocak 2017 tarihinde kararlaştırıldı. Buna bağlı olarak da kararı takip eden 1 yıl içerisinde şahısların başvuruda bulunmaları şartı getirildi.

İkramiyenin 7 bin 500 liraya kadar olan kısmının başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde, varsa kalan kısmının ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle takip eden yılın aynı ayı içinde ödenmesi kararlaştırıldı.

SON BAŞVURU TARİHİ 29 OCAK 2018

27 Ocak 2017 günü itibariyle başlayan emekli ek ödemeleri başvurusu için tanınan 1 senelik sürenin sonuna doğru geliniyor. Son başvuru tarihi olarak işaret edilen 29 Ocak 2018 gününden sonra herhangi bir başvuru kabul edilmeyecek ve haklar kaybedilebilecek. Bu durumda belirtilen tarihten evvel emekli olan 30 yılı aşkın süre hizmet eden memur emeklilerinin başvurularını 29 Ocak 2018 gününe kadar acilen tamamlamaları gerekiyor. Daha önce ikramiye farkı için başvuru yapmış olanların tekrar başvuru yapmaları gerekmiyor. 

SGK, 27 Ocak'ta sona erecek ek ikramiye için başvuru süresini hafta sonuna denk gelmesi sebebiyle 29 Ocak Pazartesi gününe kadar uzattı.

MART 2017'DE 1,1 MİLYAR ÖDEME YAPILDI

Ek ikramiye kararını takip eden Mart ayı itibarıyla başlayan ek ikramiye ödemeleri kapsamında müracaat eden ve başvurusu haklı bulunan yaklaşık 232 bin kişiye SGK tarafından toplam 1,1 milyar lira ödeme yapıldı.

İKRAMİYE FARKI NE KADAR ?

İkramiye farkının ne kadar olacağı memurun ne zaman emekli olduğuna, derece ve kademesine, makam veya görev tazminatı olup olmadığına bağlı olarak ve emekli ikramiyesi ödenmesine ilişkin hükümler dikkate alınarak kendilerine veya hak sahiplerine ikramiyeler ödenecek. Emeklilerin yıllık ikramiye bedelleri her tam yıl için 50 liradan az olamıyor. Toplam ikramiye tutarı hiçbir şekilde 100 liranın altında olmayacak.

Güneş'ten Arif Temir'in yazısına göre, varsa kalan kısmı ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayı içerisinde ödenecek. Yıllık en fazla ikramiye miktarı yaklaşık 3.400 lira civarında olacak.

VARİSLER DE HAK SAHİBİ OLABİLİYOR

Yalnızca memur emeklileri değil, eğer memur emeklisi hayatını kaybetmişse geride kalan hak sahipleri de ikramiye farkını alabiliyor. 30 yılın üzerinde hizmeti olup emekli ikramiyesini 30 yıl üzerinden alan ve bu konuyla ilgili daha önce SGK'ya başvurmayan kişilerin ikramiye farklarının ödenmesi için SGK'ya başvuru yapması gerekiyor. Bunun yanında hak sahibi olan dul ve yetim maaşı alanlar da başvuru yaparak ikramiye farklarını alabiliyorlar.

EMEKLİ EK İKRAMİYESİ İÇİN SGK'DAN GELEN AÇIKLAMA

“Bu kapsamda olan ve açmış olduğu davanın hangi aşamada olduğu veya sigortalı hizmetleri ile birlikte hizmeti 30 yıldan fazla olanların sigortalı hizmet sürelerinin tetkiki, gibi nedenlerle işlemleri devam edenlere, inceleme sonuçlarına göre ödemeler yapılmaya devam edecektir. Bu nedenle de başvuruda bulunmuş olanlardan incelemeleri devam edenlerin ayrıca bir talepte bulunmalarına gerek bulunmamaktadır. Emekli olunduğu tarihte geçerli olan katsayılara göre 1 tam yıl için hesaplanan emekli ikramiyesi tutarı ekli tabloda gösterilmiştir. Ancak, her tam hizmet yılı için ödenecek ikramiye tutarının bir yıllık tutarı 50 Türk lirasının, ödenecek toplam ikramiye tutarı ise 100 Türk lirasının altında olamayacak şekilde emekli ikramiyeleri ödenecektir.

Buna göre, 1994 yılı Mart ayı içerisinde emekli olan ve 37 yıl 9 aylık hizmeti üzerinden emekli aylığı bağlanan bir şube müdürüne (7) tam hizmet yılı karşılığında ödenecek emekli ikramiyesi, emekli olduğu tarihteki katsayılara göre 70,77 TL (10,11 x 7) olmakla birlikte, her yılına ödenecek ikramiye 50 TL'den az olmayacağından emeklimize ödenecek ikramiye tutarı 350 TL olacaktır. Diğer taraftan, 2006 yılı Eylül ayında emekli aylığı bağlanan aynı durumdaki emeklimize ödenecek emekli ikramiyesi ise 7.317,17 TL (1.045,31 x 7) tutarında olacaktır. İkramiye tutarının üst sınırı 7 bin 500 lira olarak belirlenmiş olup, 7 bin 500 Türk Lirası üzerindeki tutar ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte 2018 yılı Mart ayı içerisinde ödenecektir. Emekli ve hak sahipleri, ödeme bilgileri ile ikramiyeye esas alınan hizmet bilgilerini www.turkiye.gov.tr adresinden öğrenebileceklerdir”

Kaynak: Haber7