Aydın-Muğla illerinde hizmet veren S.S. 3. Bölge Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Birliği Başkanı Necip Saraç, dijital dünya ve internet ile gelişen iletişimin, insanlar arasındaki diyalogu koparma noktasına getirdiğini söyledi. Yeni neslin alışverişini hatta yemeğini bile cebindeki internet aracılığı ile sipariş edip yemeye başladığını belirten Başkan Saraç, “Tamamen dijitale bağımlı yaşayan bu genç nesil, ilerleyen dönemlerde düğün, cenaze, acı ve tatlı günlerini de dijital dünya ile mi gerçekleştirecekler merak ediyoruz. İnternet ve dijital alem sadece paramızı değil, insani değerlerimizi ve geleneklerimizi bizden alıp götürdü” diyerek gençlerin biraz gerçek dünyaya dönmelerini istedi.

2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre, üniversite çağında ve 20-30 yaş arasında bulunan gençlerin yüzde 50’sinin alışverişlerini internet aracılığı ile yaptığının ortaya çıktığını belirten 3. Bölge Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Saraç, “İlk bakışta çok modern görülen bu durum aslında toplumumuzun ve değerlerimizin hızla çöktüğünün göstergesidir. Bugün çarşı pazarda esnafı ile tanışmayan, bakkalı ile selamı sabahı olmayan bir genç parası ile internette alışverişini yapabiliyor. Önemli olan paran olduğunda alışveriş yapmak değil paran olmadığında da ihtiyacını alabilmektir. Yarın bu gençler sıkışık bir durumları olduğunda hangi siteye dertlerini anlatıp sorunlarına çare bulacak merak ediyoruz” diyerek ülke gençliğinin dijital bağımlılıktan bir an önce kurtarılması gerektiğini söyledi.

Dijital teknolojilerin en fazla etki ettiği alanların başında gelen pazarlama dünyasının Türk toplumunu asırlardır ayakta tutan ahilik geleneğini de ortadan kaldırmaya başladığını belirten Başkan Saraç, “Bu memleket ne krizler gördü, ne sıkıntılar yaşadı. Hepsi de milletin dayanışması ile atlatıldı. Bunu sağlayan da ahilik kültürümüz idi. Bugün üzülerek görüyorum ki, internet ve dijital dünya sadece muhabbetimizi değil önemli geleneklerimizi de yok etmeye başladı. Kısacası paylaşım kültürümüzü kaybetmeye başladık. Eskiden sevinç ve üzüntü, varlık ve yokluk paylaşılırdı. Şimdi gösterişten öte gitmeyen dilek ve temenni mesajları ile sözde paylaşım var. Bu nedenle gençlerin dijital alemden gerçek aleme dönmesini tavsiye ediyoruz” diyerek gençlerin komşuluğa ahilik geleneklerine önem vermesini istedi.