Mersin Barosu Başkanı Ali Er, Mersin Barosu olarak ülkenin birliğine, kardeşliğine ve demokrasisine karşı olanların daima karşısına dikileceklerini belirterek, “15 Temmuz darbe girişimini bir kez daha lanetliyor, halkın iradesi dışında hiçbir iradeyi tanımayacağımızı, demokrasiden vazgeçmeyeceğimizi ve darbe girişimlerini kabul etmeyeceğimizi bir defa daha vurguluyoruz” dedi.

Mersin Barosu Başkanı Er, 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında, FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz’da kalkıştığı darbe girişimiyle Türk milleti ve milli kurumları hedef aldığını dile getiren Er, “Milletimiz ve milli kurumlarımız, demokrasimize kasteden alçakça bir saldırıyı önlemiştir. Halkımız sandığa ve demokrasiye sahip çıkmıştır. Darbe girişimi halkın ve devletin diğer unsurlarının karşı koymasıyla başarısız olmuştur. Bu hain kalkışmanın başarısızlığa uğraması, Türk milletinin birlikte duruşu, kararlı tutumu ve demokrasiye sahip çıkma iradesiyle mümkün olmuştur. Devletimizin gücü ve kararlılığı ile milletimizin birlikte duruşu ve kahramanca tutumu sayesinde hain yapı emeline ulaşamamıştır. Türk milleti şanlı tarihi boyunca söz konusu vatan ise tüm farklılıklarını bir kenara bırakıp bir araya gelerek vatanı ve milleti için hiç çekinmeden canını feda eden bir millet olmuştur. Bunun içindir ki, Türk Devletini ve milletini yıkmayı amaçlayan hiçbir örgüt, milletimizin ve devletimizin gücü ve inancı sayesinde amacına ulaşamayacaktır” ifadelerini kullandı.

“Suçluların saptanması ve yargılanması sürecinde evrensel demokratik koşullara uyulmalı”

Bu ülkenin, milli iradeyi hiçe sayan darbe girişimlerini kabul etmediği gibi bunu hak etmediğini de vurgulayan Er, bundan sonraki süreçte yargılamalarda demokratik koşullara uyulması gerektiğinin altını çizdi. Er, şunları kaydetti: “15 Temmuz darbe girişimine karşı toplumun tüm kesimlerinin verdiği ortak demokratik tepki ve mücadelenin öneminin altını çizerken, suçluların saptanması ve yargılanması sürecinde evrensel demokratik koşullara uyulmasının önemini bir kez daha hatırlatıyoruz. Devletin tüm mekanizmaları hain yapıdan hukuk devleti ve evrensel hukuk ilkelerine bağlı kalınarak arındırılmalı, FETÖ yargılamalarında suçlu ve suçsuz ayrımı titizlikle yapılmalı, suçlu bulunanlar en ağır şekilde cezalandırılmalı, yargılamalar evrensel hukuk ilkelerine bağlı kalınarak titiz ve adil olarak yürütülmelidir. Hukuk devleti ilkesine daha da işlerlik kazandırılmalı, temel hak ve özgürlükler, hukukun evrensel ilkeleri, yargı bağımsızlığı gibi demokrasinin temel taşları ülkemizde tam olarak yerine oturmalıdır.”

“Mersin Barosu olarak ülkemizin birliğine, kardeşliğimize ve demokrasimize karşı olanların daima karşısına dikileceğiz”

Er, bundan sonraki süreçte, devletin ve demokrasinin bekası için hangi siyasi görüşten olursa olsun herkesin birlik ve beraberlik içinde hareket ederek demokrasiye sahip çıkma ve el ele Türkiye’yi esenliğe çıkarma mücadelesi vermesi gerektiğini de kaydetti. Er, “Milletimizin sağduyusu, cesareti ve Allah’ın yardımıyla bu belayı, bu fitneyi durdurduk. İnanıyoruz ki, bundan sonraki süreçte ülkemiz birlik ve beraberlik içinde bu badireyi atlatarak, demokrasisine ve hukuk devletine ilelebet sahip çıkacaktır.

Biz Mersin Barosu olarak ülkemizin birliğine, kardeşliğimize ve demokrasimize karşı olanların daima karşısına dikileceğimizi bir kez daha güçlü bir şekilde ifade ediyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir’ sözünü hep aklımızda tutarak; ülkemizin geleceği yarınlarımız için demokrasiyi, hukuku ve adaleti hep başımızın üzerinde tutamaya devam edeceğiz. Yeter ki birbirimizi sevelim, birbirimize inanıp, güvenelim. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, şanlı tarihimizde ülkemiz, vatanımız, bugünler ve bizim için, çocuklarımız ve geleceğimiz için hayatını kaybeden tüm kahraman şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyor, Allah’tan rahmet, kıymetli ailelerine sabırlar diliyorum. Yaşayan gazilerimize de sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum. Milletimiz onları daima minnetle ve rahmetle anacaktır. 15 Temmuz darbe girişimini bir kez daha lanetliyor, halkın iradesi dışında hiçbir iradeyi tanımayacağımızı, demokrasiden vazgeçmeyeceğimizi ve darbe girişimlerini kabul etmeyeceğimizi bir defa daha vurguluyoruz. Devletimiz ve ülkemiz var oldukça biz de varız. Demokrasi varsa hepimiz varız. Allah, ülkemize ve milletimize bir daha böyle acılar yaşatmasın” dedi.