“Okullarda Yaşayan Değerlerimiz” projesi sayesinde okudukları okula adını veren tarihi değerleri özümseyen, gençler, bu defa Şair Yazar Nuri Pakdil’i hem yakından tanıma hem de bizzat tanışma fırsatını buldu.
Neşet Ertaş Sanat ve Gösteri Merkezi’nde düzenlenen programı Nuri Pakdil Anadolu Lisesi öğrencileri hazırladı. Nuri Pakdil’in de katıldığı etkinliği Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kılıçgil ve çok sayıda öğrenci izledi. Program konuşmalardan önce Nuri Pakdil’in biyografisini anlatan sinevizyon gösterisi ile başladı.
"EN GÜZEL HEDİYE ONUN GİBİ OLMANIZDIR"
Öğrencilerin okudukları okula ismini veren büyük düşünür ve yazar Nuri Pakdil ile tanışma fırsatı buldukları için şanslı olduklarına dikkat çeken Başkan Mustafa Ak, “Nuri Pakdil Anadolu Lisesi öğrencileri olarak Nuri Pakdil’e vereceğiniz en güzel hediye onun gibi iyi bir düşünür, yazar, edebiyatçı ve entelektüel olmanızdır. Sizlere onu daha iyi anlamanız için eserlerini dikkatle okumanızı tavsiye ediyorum, çünkü Türkiye’nin düşünce hayatına fener tutmuş önemli bir değerimizdir” diye konuştu. Nuri Pakdil’in eserleri ile üniversite yıllarında tanıştığını anlatan Başkan Ak, “Düşünce dünyamda makas değiştirmeme vesile oldu. Bizler ondan çok daha fazla eser bekliyoruz. Cenab-ı Allah kendisine uzun ömürler versin. Uyguladığımız bu proje sadece Ankara’ya değil, tüm Türkiye’ye örnek oluyor. Eğitim bizim önceliğimizdir, çok önemlidir bunun için elimizden geldiği kadar eğitime ve eğitim camiasına destek oluyoruz olmaya da devam edeceğiz” mesajlarını verdi.
"EDEBİYAT YABANCILAŞTIRMAYA KARŞI OLMALI"
Kaymakam Dirim ise, “Okullarımızda Yaşayan Değerlerimiz” projesi sayesinde Türkiye’nin fikir ve kültür hayatına ciddi katkılar sağlamış değerlerin gençlerle buluşturulduğunu kaydederek “Hala üretime devam eden ve yolumuzu aydınlatan büyüğümüze uzun ömürler diliyorum. Sizin ona vereceğiniz en büyük hediye onun fikirlerini alıp yeni Nuri Pakdil olmanızdır” diye konuştu. Gençlerin 41 eseri olan Nuri Pakdil’i aynı zamanda 7 Güzel Adam adlı televizyon dizisinden tanıdığını hatırlatan Mustafa Kılıçgil, “Kendisi ilkokuldan beri okuyup, okuduğunu kağıda döken bir şairimizdir. Böyle güzel insanlarımızın duygu ve düşüncelerini örnek alarak sizler de duygu ve düşüncelerinizi yazarsanız geleceğin iyi edebiyatçıları olursunuz” dedi.
Gençlere altın öğütler verdiği konuşmasında merak edilen soruları da yanıtlayan Nuri Pakdil, Türkiye’de batıcılığa yönelme döneminde yazarlar ve şairlerin yabancılaştırma girişimlerinin unsurları olduklarını söyleyerek “Yabancılaştırma edebiyatla, sanatla yapılır. Halbuki sanatın ve edebiyatın asli işi sömürgeleştirme ve yabancılaştırmaya karşı durmasıdır. İslam Dünyası’nın şu an içinde bulunduğu hal içler acısıdır ve bana ızdırap veriyor” diye konuştu.
"TÜRKİYE’NİN GÜÇLENMESİNİ İSTEMİYORLAR"
Yeryüzünü kurtaracak hareketin ancak Türkiye’den başlayabileceğini vurgulayan Pakdil, “Gençlerimize umutla bakıyorum. Türkiye’nin güçlenmesini istemeyen batıcılar ülkemize tuzak kuruyorlar, ama kurdukları bu tuzaklar işe yaramayacaktır. İslam dini özgürdür ve sömürgeye, yabancılaşmaya karşıdır. Bugün onurlu bir insan olmak demek antikapitalist, antifiravunist olmaktır. Yaşasın yeryüzündeki tüm inananların birlikteliği! Yaşasın ezeli ve ebedi öncümüz Hz. Muhammed’e olan sarsılmaz bağlarımız!” ifadelerini kullandı. Soru-cevap bölümünde bir öğrencinin “Kudüs’ü anlatır mısınız?” sorusuna verdiği yanıta “Sağ kolumda taktığım bilekliğe Kudüs zinciri diyorum, kalemim ise Filistin’dir” diyerek başlayan Pakdil sözlerini şöyle sürdürdü: “Sizlere bir şiirimden beyit okuyacağım. Bunu Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da birçok konuşmasında söylemiştir. ‘Kalbimin yarısı Mekke’dir, Yarısı Medine’dir. Üzerimde bir tül gibi Kudüs vardır.’ Kısa bir süre önce Mescid-i Aksa’da Cuma namazı kıldık. Namazdan sonra Tayyip Bey’le telefonda konuştuk. Kudüs’ten öbür şehirlere geçtik. El-Halil’e, Nablus’a, Ramallah’a ve Filistin davasının efsane ismi Yaser Arafat’ın mezarını ziyaret ettik.”
Programda Nuri Pakdil Anadolu Lisesi’nde yapılan “Nuri Pakdil Şiir Yarışması”nda dereceye giren öğrenciler şiirler okudular. Öğrencilere ödüllerini Başkan Ak ve protokol heyetindekiler takdim ederken, toplu hatıra fotoğrafı da çektirildi.
Yazar Pakdil, programın sonunda öğrencilere ücretsiz olarak dağıtılan kitaplarını imzaladı.