İstanbul’u ziyaret eden yerli ve yabancı turistler şehrin gizli kalmış lezzet duraklarına gurme taksiciler sayesinde ulaşacak.

Gastronomi Turizmi Derneği (GTD) ve İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, Türkiye’de örneği görülmeyen bir işbirliğine imza attı. İstanbul’u ziyaret eden yerli ve yabancı turistler şehrin gizli kalmış lezzet duraklarına gurme taksiciler sayesinde ulaşacak. Şehrin özel tatlarına ulaştıracak İstanbul Lezzet Haritası aplikasyonu, şehirdeki taksilere yüklenmesiyle birlikte, turistler GTD tarafından onaylanmış mekanlara, kafelere ve restoranlara kolayca ulaşarak, şehrin özel tatlarını deneme fırsatı bulacak.

Aplikasyonun tanıtımı için Kalamış’ta bir otelde düzenlenen toplantıya eski Turizm Bakanı Bülent Akarcalı, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, taksiciler ve turizmciler katıldı.Toplantıda konuşma yapan eski Turizm Bakanı Bülent Akarcalı, "Hiçbir Batı veya Doğu mutfağında Türk mutfağının zenginliğine rastlamadım. Anadolu kadim tarihlerden itibaren mutfakların beşiği olmuştur. Hangi medeniyet geçmişse Anadolu’dan o medeniyetin yemekleri burada kalmıştır. Topkapı Sarayı’nda dünyanın ilk profesyonel mutfağı yer alır. Orada günde 10 bin kişiye kadar yemek çıkardı. Onun için, başlatılan uygulamanın önemli olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur ise, uygulamanın lezzet durakları dışında, kayıp şahıslar ve duyurularla ilgili de faydaları olduğunu söyledi. Uğur şöyle konuştu: ”İstanbul’da 17 bin 395 taksi ve 35 bin sürücü var. Hangi yemeklerin Türk mutfağını temsil edip tavsiye edilebilir olduğunu Gastronomi Turizmi Derneği belirleyip bize bildiriyor. Emniyetimize ve Türk turizmine katkı sağlayacak olmak bizi gururlandırıyor. Türkiye’ye turist gelirse bundan biz de dahil 115 tane hizmet grubu faydalanıyor. Bu herkesin işbirliğine bağlı. Biz taksiciliğimizi yaparken diğer meslek gruplarına ve bu şehre katkıda bulunmak zorundayız. Bu uygulamada taksicinin uyması gereken kurallar var. Zaman zaman yaşanabilecek tartışmalarda müşteriye hatırlatılması gereken kurallar var. Az bir bütçe ile çok büyük faydalar getirecek bir uygulama ortaya çıktı. Artık eski taksi ve eski taksici olmayacak. Yeni Türkiye ve yeni İstanbul’da kendisini teknoloji ile donatmış yeni taksiler, taksiciler göreceğiz”.

GTD Başkanı Boztepe de yaptığı konuşmada, "Bu aplikasyonla restoranları kayıt altına alıyoruz" dedi. Boztepe şunları kaydetti: "Türk mutfağını, Türk ürünlerini dünyaya tanıtmayı kendimize misyon edindik. Bunun için devletten bir kuruş para istemiyoruz. Tek istediğimiz önümüzün açılması. Bu aplikasyonla restoranları kayıt altına alıyoruz. Bunun için bazı kriterler oluşturduk ve her isteyeni almıyoruz. Türk mutfağını, Türk kültürünü tanıtan firmaları alıyoruz”.