Ulusal Fındık Konseyi (UFK) yönetim kurulu üyesi ve Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran, Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) Giresun kalite fındığı 10.5, levant kalite fındığı 10 liradan alım yapacağını açıklamasını değerlendirerek, “Üreticinin beklediği fiyat değildi, üreticilerimize geçmiş olsun" dedi.

UFK Yönetim kurulu Üyesi Başaran yaptığı açıklamada, "Üretici devletin gerçek manada piyasaya müdahale etmesini bekliyordu. Bu fiyat fındık alıcı yararına bir fiyat ve bu açıklama Fındık fiyatını 1 lira daha geri çekilmiş oldu. Müdahale bu olmaması lazımdı. Müdahale fındık fiyatını artırabilecek şekilde olmalıydı. Kesinlikle kabul edilebilir bir şey değil. Türkiye Cumhuriyetinin fındık üreticisine sahip çıkması bu şekilde olmamalıydı. Biz üretici temsilcileri olarak bu açıklanan fiyatı az buluyoruz fiyat 12 liranın üzerinde olmalıydı. Piyasada ise 10 liranın üzerinde şekillenmeliydi. Özellikle ihracatçıların talebi bu yöndeydi. 10 liranın üzerine çıkmaması üzerineydi. Maalesef TMO ihracatçıların isteği doğrultusunda bir alım yapacağını açıklamıştır. Ben tüm üreticilerin tepkilerini dile getirmelerini istiyorum. Özellikle yerel siyasetçilerin bu duruma müdahale etmelerini talep ediyorum. Çünkü siyasetçi suskun olduğu müddetçe, bu problemler düzelmiyor, siyasetçi çalışır ise açıklanan bu fiyat revize edilir diye düşünüyorum. Tüm üreticilerimize geçmiş olsun diyorum" dedi.

Levent Başaran, TMO’nun Fındık alımı için Akçakoca bölgesinde bir depo sununda olmadığını belirterek, "TMO fındık alacak ise bu bölgede birden fazla depo açması gerekiyor, yoksa bu üretici nereye fındık verecek" diye konuştu.