BOLU (AA) - Her yıl 9 Eylül'de kutlanan Dünya İlk Yardım Günü Türk Kızılayı Bolu Şubesi tarafından da kutlandı.

Kızılay'ın Bolu Şube Binası'nda bir basın toplantısı düzenleyen Türk Kızılay’ı Bolu Şubesi İlk Yardım Eğitim Merkezi Mesul Müdürü Yunus Tekiner, Dünya İlk Yardım Günü'nün bu yıl "Ev Kazalarında İlk Yardım" temasıyla kutlanacağını ifade etti.

Bir insanın hayatını kurtarmak için yapılan en önemli davranışlardan birinin ilk yardım olduğunu belirten Tekiner, "Eylül ayının ikinci cumartesi günü ülkemizde de çeşitli etkinliklerle kutlanacak. Tük Kızılayı, bu alanda uzun yılların deneyimine sahip." dedi.

Tekiner, ev kazalarının yaşa, cinsiyete, gelire veya coğrafi bölgeye bakmaksızın tüm nüfusu etkilediğini de sözlerine ekleyerek, "Genellikle güvenli yerler olarak algılanan evlerde çok sayıda kaza yaşanıyor. Kazalar genellikle evlerin oturma odasında gerçekleşiyor. Sadece Avrupa'da her yıl 3 milyondan fazla insan ev kazalarına mağdur oluyor. Bunların 7 binden fazlası ölümcül sonuçlara yol açıyor." şeklinde konuştu.

Dünya genelinde, evlerde meydana gelebilecek en yaygın önlenebilir yaralanmalar hakkında da bilgiler veren Tekiner, elektrik çarpmaları, yanıklar, zehirlenmeler, tıkanmalar, boğulmalar, bilinç kaybı ve düşme gibi ev kazaları ile endişe verici şekilde boğulma vakalarının dünyanın her bölgesinde çocuklar ile gençlerin en önde gelen 10 ölüm nedeni arasında yer aldığını vurguladı.

Tekiner, ev kazalarında en fazla risk altında bulunan kişilerin 5 yaşın altındaki çocuklar olduğunu da ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu tür tehlikeler tüm yaş gruplarını etkilemekle birlikte, yüksek gelirli ülkelerde çocuk ölümlerinin ana nedenini oluşturuyor. Yaralananların birçoğu kalıcı sakatlıklar yaşıyor. Sonuç olarak aile, akranlar ve toplum üyelerinin ilk yardım eğitim becerileri ile donatılması evde meydana gelen kazaya veya yaralanmaya maruz kalanların hayatta kalması için hayati rol oynuyor."

Türk Kızılayı'nın ilk yardımın hayat kurtarmada önemli bir rolü olduğunu düşünerek 2000 yılından bu yana ilk yardım eğitimi vermeye başladığına değinen Tekiner, "Türk Kızılayı toplumun gerek iş güvenliği, gerekse afet ve acil durumlara yönelik bilinçlendirilmesi için 100 binden fazla kişiye ilk yardım eğitimi verdi. Ülkemizde ev kazalarında meydana gelen can kaybının azaltılması için ulusal mevzuatların iyileştirilmesi ve her aileden en az bir kişinin ilk yardım eğitimi alması gerekiyor. En önemlisi ilk yardım bilinçlendirme kültürünün toplumda oluşturulması." dedi.