İSTANBUL (İHA) – İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Üsküdar, Ümraniye, Çekmeköy ve Sancaktepe metro şantiyesinde ilk ray kaynağını yaptı. Topbaş, “Dünyada en hızlı ilerleyen metro hattı çalışmaları yapıyoruz” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına devam edilen Üsküdar, Ümraniye, Çekmeköy ve Sancaktepe metro çalışmalarını incelemek için Ümraniye Yamanevler istasyonuna gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yerin 30 metre altına inerek çalışmaları yerinde inceledi. İncelemelerde bulunan Topbaş’a Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can eşlik etti. Metro çalışmalarının yer aldığı haritada incelemelerde bulunan Topbaş, işçilerin çalışmalarını takip ederek istasyon hakkında bilgiler aldı. İşçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşan Topbaş, bol bol fotoğraf çektirdi. Daha sonra raylara inerek Yamanevler İstasyonunun ilk ray kaynağını yapan Başkan Topbaş, çalışmaları izledi.
“BİR ŞEHRİN MEDENİYETİNİ İNSANLARIN TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINI KULLANMA ORANI BELİRLER”
“Metro yaparak tarihe tanıklık ediyoruz” diyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Çok şükür İstanbul’da ulaşım sistemlerinde metro ağırlıklı çalışmaları başlattık ve çalışmalarla geleceğe emin adımlarla yürümekteyiz. Bir şehrin medeniyet ölçüsü o şehirde yaşayan insanların toplu taşıma araçlarını ne kadar kullandığına bağladır. Ne kadar çok insan toplu taşıma araçlarını kullanıyorsa o şehir medenidir. Bizler geçmişte ihmal edilen metro sistemleri başta olmak ulaşım sistemlerini hızlı bir şekilde belediyenin bütçesinin bir bölümünü ayırmak suretiyle hızlı bir şekilde devam ediyoruz” dedi.
“BİR YIL İÇERİSİNDE HİZMETE GİRECEK”
Kaba inşaatının bittiği Yamanevler metro istasyonun ray kaynaklarını yapacaklarını hatırlatan Topbaş, “Bugün burada bulunduğumuz özellikle Üsküdar Çekmeköy metro hattının önemli bir noktası olan Yamanevler istasyonunda birlikteyiz. Burada metrelerce aşağıya indik ve burada ray kaynağına giriyoruz. Bu da kaba inşaatı bitmiş zemin hazırlanmış artık raylar kaynamaya başlayacak ve elektromekanik sistemlere doğru gitmeye başlayacak demektir. İnşallah 12 aya varmadan bir yıl içerisinde burası kullanılır hale gelecek” diye konuştu.
“DÜNYADA EN HIZLI İLERLEYEN METRO ÇALIŞMALARINA SAHİBİZ”
İstanbul’un her yerinde metro çalışmalarının hızlı bir şekilde ilerlediğini dile getiren Topbaş, “Bizim öngördüğümüz biraz zaman geçecek ama yine de dünyada yapımı en hızlı ilerleyen metro hattı çalışmaları yapıyoruz. Bu sistem belki biraz zahmetli ama çalışmalarımız devam ediyor. Metro inşaatında 2 bin 700 insan yerin 30 metre altında aralıksız bir şekilde çalışıyor. Gece gündüz demeden İstanbulluların geleceğine ve insanların rahatlığına kavuşması için hizmet etmeye çalışıyor” şeklinde konuştu.
“BU METRO HATLARI DESTEKLENEN HATLARLA BAŞKA İLÇELERE DE HİZMET VERECEK”
‘Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy ve 2019’a kadar Taşdelen’e uzatacağımız bu hatlar bir başka hatlarla destekleniyor’ diyerek konuşmasına devam eden Topbaş, “Desteklenen hatlarla da başka ilçelerimize ve başka bölgelerimize hizmet verecek. Yani vatandaşlar buradan Sultanbeyli’ye kadar gidebilme imkanı bulacak hatta bu hatta aktarma yaparak Sabiha Gökçen Havaalanına kadar gidebilme imkanı bulacak. Bu hatlar sayesinde vatandaşlarımız Sancaktepe’ye Yenidoğan’a gitme imkanlarının hepsini düşündük. Daha sonra yapılacak olan çalışmalarda Kadiköy Bostancı’dan gelen hat yine Ümraniye’ye gelecek. Böylece bizler harita üzerinden hangi noktaları birbirleriyle bağlarsak yoğunluğu nasıl çözersek diye bakabileceğiz. Bu çalışmalarda buna göre uygulanan düzenektir” ifadelerini kullandı.
İŞÇİLERİN BARETLERİNİ İMZALADI
Kadir Topbaş yaptığı açıklamalar sonrası raylara inerek çalışmaları yerinde inceledi. Yapımına hızlı bir şekilde devam edilen ve kaba inşaatı biten Yamanevler Metro istasyonun ilk rayına Topbaş, kaynak yaptı. Raylara yapılan kaynak sonrası metro şantiyesinde çalışan işçiler Topbaş’tan baretlerine imza atmasını istedi. İşçilerle tek tek ilgilenmeye çalışan Topbaş, şantiye çalışanlarının baretlerini imzaladı.