Edirne Valiliği’nin girişimleriyle başlatılan aydınlatma projesi tamamlanan, tarihi Tunca Köprüsü ışıl ışıl oldu. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, “Asıl proje Selimiye’nin aydınlatılması. Yunanistan’dan ve Bulgaristan’dan bakıldığında bir nur topu gibi görünecek” dedi.
Tarihi Tunca Köprüsü Aydınlatma Töreni öncesi ilk olarak Edirne Valiliği Roman Mehteran Takımı ve ardından Edirne Belediyesi minik halk oyunları ekibi gösterilerini sundu.
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, tarihi köprünün aydınlatılması için kendisinden önce 4 valinin daha uğraşılarda bulunduğunu ancak aydınlatma projesinin kendisine nasip olduğunu belirterek, “Bugüne kadar burasının aydınlatılması için bayağı uğraşılmış. 4 vali arkadaşımız uğraşmış. Ama neticede iyi ortamda güzel bir proje takdimini kurul üyelerine benimsetilememiş. Nasip bizeymiş, sonunda hedefe ulaşmayı başardık. Köprümüz bu akşam aydınlatılacak. İnşallah 2 ay sonra da Meriç yani Mecidiye Köprümüzü de aydınlatılmasını sağlayacağız. Sadece bununla da kalmayacak. Bu köprülerin içinde o akan suların şu anda hoş bir durum arz etmeyen suların temizlenmesi de sağlandığında çok güzel bir görünüm sunacak” dedi.
Vali Şahin ayrıca bundan sonraki asıl projenin Selimiye Cami’nin aydınlatılması olduğuna vurgu yaparak, “şimdi bundan sonra asıl proje Selimiye’nin aydınlatılmasında. Esas büyük olay Selimiye’nin aydınlatılması. İnşallah 1 ay sürer veya sürmez ona da başlanacak. Yunanistan’dan ve Bulgaristan’dan bakıldığında bir nur topu gibi görünecek. O günler fazla uzak değil” diye konuştu.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da “Ben, yaptığı katkılardan, verdiği desteklerden ve Edirne’mize kazandırdığı her şey için valimiz sayın Dursun Ali Şahin’e tüm Edirne halkı adına bir kez daha teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyor, aydınlık köprümüzün, aydınlık ülkemizin geleceği için bir başlangıç olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından müzik eşliğinde aydınlatılan köprü halk tarafından alkışlarla karşılanırken yaklaşık 10 dakika boyunca gerçekleştirilen hava fişek gösteresi izleyenlere görsel bir şölen sundu.
TUNCA KÖPRÜSÜ
Asıl adı “Defterdar Ekmekçizade Ahmet Paşa Köprüsü” olan ve halk arasında Tunca Köprü’nün yapımına 1608 yılında başlandı. Osmanlı döneminin en önemli mimari yapılarından birisi olan tarihi taş köprü 1613 yılında hizmete açıldı. Asırlar boyunca insanlığa hizmet eden tarihi köprü zaman 1900’lü yıllarda yaşanan büyük sel felaketi sonucu hasar gördü. Daha sonra onarımdan geçirilen tarihi köprü bölge insanına hizmet vermeye, Edirne ile Karaağaç, Türkiye ile Yunanistan arasındaki kara ulaşımını sağlamaya devam ediyor.