The World Scholar’s Cup 2015’in İstanbul ayağı bu yıl 9-10 Mayıs tarihlerinde Bahçeşehir Koleji’nde gerçekleşti. Bahçeşehir Koleji Yabancı Diller Direktörü İpek Bulduk Cooley; ‘’Turnuvanın İstanbul ayağında başarılı olan öğrenciler önce Kuala Lumpur’daki turnuvaya orada da başarılı oldukları taktirde Yale Üniversitesi’ndeki finale gidebilecek’’ dedi.
Daniel Berdichevsky tarafından ABD’de kurulan ve ilki 2007 yılında Kore’de düzenlenen The World Scholar’s Cup’ın İstanbul ayağı bu yıl da geçen sene olduğu gibi Bahçeşehir Koleji ev sahipliğinde gerçekleşti. Etkinliğe 5, 6, 7 ve 8. sınıfların yanı sıra lise öğrencileri de katıldı.
Takım çalışmasının öne çıktığı, küresel konuların tartışıldığı, hem farklı alanlarda yeni bilgilerin öğrenildiği hem de öğrencilerin eğlenceli zaman geçirdikleri bu akademik turnuvanın amacı; geleneksel akademik yarışma ya da konferanslardan farklı olarak, öğrencilerin İngilizceyi kullanarak yeni ve güçlü yanlarını keşfederken aynı zamanda eğlenmelerini sağlamak. Öğrenciler tarih, sanat, bilim, fen gibi alanlarda münazara, kompozisyon yazma, quiz show ve yeteneklerini sergileyecekleri aşamalardan geçerek bir kez daha hem öğretici hem eğlenceli zaman geçirdiler.
Bu turnuvanın bir öğrenme şenliği olduğunu ve burada bilgi yarışması ile münazaralar dışında öğrencilerin sanattaki yeteneklerini sergileyebilecekleri alanlar da olduğunu ifade eden Bahçeşehir Koleji Yabancı Diller Direktörü İpek Bulduk Cooley, The World Scholar’s Cup’ı şöyle tarif etti: “Bu organizasyon, takım çalışmalarının önce çıktığı, küresel konuların tartışıldığı, hem farklı alanlarda yeni bilgilerin öğrenildiği hem de öğrencilerin eğlenceli zaman geçirdikleri akademik bir turnuvadır.”
Türkiye’de yalnızca Bahçeşehir Kolejinde düzenlenen turnuvaya başka illerden, Türkiye’deki farklı özel okullardan ve farklı ülkelerdeki okullardan da öğrenciler katılıyor.
Organizasyon dahilinde bir de bilgi yarışması yer alıyor ancak yarışmada rekabetten çok takım çalısması ve dostluk vurgulanıyor. İpek Bulduk Cooley, Bahçeşehir Koleji olarak The World Scholar’s Cup’a büyük önem verdiklerini söyledi ve bunun sebeplerini şöyle açıkladı: “Çok renkli, çocukların çok keyif aldığı, o nedenle Bahçeşehir Koleji olarak bizim önemle arkasında durduğumuz bir organizasyon. Bunun en büyük nedeni farklı olması. Örneğin genellikle bu tarz yarışmalara Matematik ve İngilizce gibi derslerde çok üst düzey olan çocuklar katılır. Oysa bu organizasyonda bütün çocuklar yer alabiliyor. Bizim çocuklarımızın yabancı dili zaten çok iyi ama yabancı dili sadece farklı bir ders olarak görmediğimiz için The World Scholar’s Cup öğrencilerimize İngilizce becerilerini genel kültürle birleştirmek adına harika bir fırsat sunuyor. Bu organizasyonun en güzel tarafı; çocukların genel kültürünü geliştirmesi. İki, üç günde hazırlanılan bir organizasyon değil. Senenin başında programımızı yapıyoruz ve özenle hazırlanıyoruz. Çocuklar hazırlık aşamasında detaylı araştırmalar yapıyorlar. Araştırma yaptıkları konulara örnek vermek gerekirse, Frida Kahlo’nun sanata yaklaşımı gibi ciddi bilgi dağarcığı gerektiren konular da mevcuttur. Öncelikle araştırma yapma alışkanlığını ediniyor, kendi aralarında örnek uygulamalar yapıyor ve bu iki günlük sürece hazırlanıyorlar. Sonuçta bu turnuva çocuklara, öğrenmiş oldukları dili daha etkin ve anlamlı bir ortamda sunma şansı veriyor.”
The World Scholar’s Cup’ın İstanbul ayağında Bahçeşehir Koleji öğrencileri üst düzey bir başarı gösterdi ve birçok öğrenci Kuala Lumpur’daki turnuvaya katılmaya hak kazandı.