Myanmar’da Müslümanlara yönelik yapılan saldırılardan kaçıp Bangladeş’e sığınmaya çalışan Rohingya Müslümanlarının Naf Nehri’nde kullandıkları botların birçoğu nehrin ortasında batıyor. Batan botlarda hayatını kaybeden Rohingyalı Müslümanların defnedilemeyen cesetlerinden çıkan koku rüzgarla birlikte Bangladeş sınırından hissediliyor.

Bangladeş sınırdaki Tumhur köyünden Bisehpur köyüne kadar giden vatandaşlar bölgeye girdikçe ceset kokusuyla karşılaşıyor. Ağır yaralı vatandaşlarla konuşan vatandaşlar ’Makku Taila’ adlı bir yerde bir sürü ceset bulunduğunu öne sürdü. Vatandaşlar, “Buralarda birçok ceset bulundu. Havadan ceset kokuyor. Ceset olduğu yerlerde sinekler uçuyor. Az önce BGB gelip yarı gömülen bir ceset buldu. Sonra BGB tarafından gömüldü. Böyle bölgenin birçok yerinde ceset gömüldü. Rüzgar estikçe çok kötü kokular geliyor” dedi.

Sınırda olan kentlerden Gun Dum Belediye Başkanı A.K.M. Jahangir Aziz, konu ile ilgili yaptığı konuşmada, “Çarşamba gece de Tumhur su kanalında bir Rohingyalının cesedini bulduk. Botlar sürekli batıyor ve hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Bölgede perşembe günü yeni 9 tane ceset bulundu. Sınırdaki havadan artık hep ağır ceset kokusu geliyor” şeklinde konuştu.

Sınırdaki sorunların çözülmesi için Bangladeş Sınır Muhafızı (BGB) tarafından Myanmar Sınır Muhafızına (BGP) birkaç kez mesaj gönderildiği belirtilirken, Myanmar tarafından herhangi bir cevap alınmadığı bildirildi. BGB 34 Tabur Kaptanı Lt. Albay Manzurul Ahsan Khan, “25 Ağustos’tan beri sınır bölgesindeki devam eden sorunlara bir çözüm bulabilmek adına toplantı için BGB tarafından BGP’ye birkaç kez mesaj gönderildi. Ancak karşı taraftan henüz bir geri dönüş yapılmadı” diye konuştu.

Myanmar’daki saldırılar hala devam ediyor

Öte yandan, Myanmar’da Rohingyalı Müslümanlara yönelik saldırı hala devam ediyor. Sınır bölgedeki Bangladeşli vatandaşlar, Myanmar tarafından ateşe verilen evlerinden çıkan alevlerin ve siyah dumanın görül düğünü belirtti. Bölgeden ara sıra silah seslerinin duyulduğu da ifade edildi.

Sınırın başka bir tarafındaki Palankhali Belediye Başkanı Muzaffar Ahmad, “Myanmar tarafında ateş hala yanıyor. Biz bunu Bangladeş tarafından görebiliyoruz. Gelen Rohingyalar durmadan Bangladeş’e giriyor. Bize gelen bilgiye göre bir hafta sonra Arakan’da hiçbir Müslüman bulunmayacak. Myanmar Ordusu ise Arakan’da hiçbir Rohingya kalmasın diye anti-narkotik operasyonları gece gündüz sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Bangladeş’e sığınamayan Rohingyalı Müslümanlar, kamplarda yer kalmadığından ormanlık alanlarda, sokak ve caddelerde kalmaya devam ediyor.