Aydın Sanayi Odası’nın (AYSO) organizasyonu ile Makendonya’ya giden Aydınlı sanayiciler, yeni yatırımlar konusunda önemli temaslarda bulundu.
Aydın Sanayi Odası organizasyonu ile 7-10 Mayıs tarihleri arasında, Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan ve Kaltun Madencilik- Mehmet Yunus Şahin, Merve Tekstil-Merve Alpargun Altıntaş, Saltay Dış Ticaret-Salih Fahlioğulları, Ahu Gıda- Sermin Kırıcı, Karadeniz Kerestecilik- Mehmet Küçük, Ekomak- Nuri Önel, Perkoğlu Ambalaj-Mustafa Perk, Tuna Matbaası-Sami Taşkın, Aydın Modern Sulama Sis.-Kenan Vardar, Ölmezler Mobilya-İlhan Aygüneş, Biçer Pano/Derin Tekstil-Aykut Biçer, Özçelik Mobilya-Nevzat Orman, Özgen Büro-Mehmet Özgen, Olgun Mobilya-Tuncay Olgun, ATM Tel Örgü-Mürsel Demirci, Coşbil Tarım- Dündar Bilge den oluşana 16 sanayici, işadamı ve eşlerinden oluşan heyet Makedonya’ ya gitti.
Seyahat hakkında bilgi veren, AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, yaptığı açıklamada; “2 Ekim 2014 tarihinde ilimizi ziyaret eden Makedonya Cumhuriyeti Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Jerry Naumoff’un daveti ve kendisinin Makedonya’daki yatırım koşulları ve destekleri konusundaki heyecanından ve samimiyetinden etkilendiklerini, aynı zamanda Makedonya’ nın 600 yılı aşkın Osmanlı bünyesinde kalması, o dönemlerden bugüne kalan çok önemli değerlerimizin olması, Atatürk’ ün Manastır Askerî İdadisi’ne gitmiş olması, halen 100 bine yakın Türk’ ün burada yaşıyor olması sanayici üyelerimiz ve değerli eşleri ile buraya bir gezi düzenlememize sebep olmuştur” dedi.
Makedonya başkenti Üsküp’ de Makedonya Yatırım Bakanlığı Yetkilileri ile birlikte, Makstil A.D. Çelik Fabrikasını ve Teknolojik Sanayi Geliştirme Bölgesinde ileri teknoloji emisyon kontrol sistemleri ve katalizör üretimi yapan Johnson Matthey Macedonia’ yı ziyaret ettiklerini belirten AYSO Başkanı Şahin, Makedonya Ticaret Odası Başkanı Danela Arsovska görüştüklerini, AYSO ve Makedonya Ticaret Odası (MCC) olarak İşbirliği Protokolü imzaladıklarını söyledi. Makedonya’ da öncelikli sektör gruplarına( İnşaat, Tarım, Turizm, İleri teknoloji, Hizmet, Spor Alanları ve Merkezleri) göre 9 Ticaret Odası bulunduğunu ve üç kadın oda başkanının olduğu toplam 9 oda başkanı içinde yapılan seçimle Makedonya Ticaret Odası Başkanı ‘ nın seçildiğini ifade eden Şahin, görüşmeler hakkında bilgi verdi. Şahin, özellikle organize sanayi bölgelerinde yatırım yapan firmalara 10 yıl süre ile vergi muafiyeti olduğunu, OSB alanı içinde 1 metre arazi fiyatının 1 Euro olduğunu, Makedonya devleti OSB içinde alınan arazinin 99 yıllık kullanım hakkını verdiğini, OSB dışında yapılan yatırımlardan da yüzde 10 vergi alındığını, eğitimli, sanayi ve hizmet sektöründe çalışmaya istekli, üniversite mezunu, çok iyi derecede İngilizce bilen genç nüfusun yoğun olduğunu, asgari ücretin brüt 350 Euro, net 150 Euro olduğunu, 2015 yılı sonuna kadar tamamlanan yatırımlarda yapılan istihdam için yatırımcılar 5 yıl boyunca asgari ücretin sadece netini ödeyeceklerini öğrendiklerini kaydetti.
AYSO Başkanı Şahin, Makedonya Ticaret Odası Başkanı Danela Arsovska ‘ya misafirperverliklerinden ve yardımlarından dolayı teşekkürlerini sundu. İki heyet yapılan İşbirliği Protokolü ile Makedonya’ da her konuda yatırım için odalar ve üyeler arasında güncel bilgi paylaşımı yapmaya karar verildi. AYSO Başkanı Şahin, “üyelerimizi bu yatırım destekleri konusunda bilgilendireceğiz, işgücü konusunda da sıkıntı çekmeyeceğini düşündüğümüz girişimcilerimiz ve yatırımcılarımız için bakir kalan pek çok konuda yatırım yapma imkanı var. Çünkü toplum Türk girişimcilere daha sıcak bakıyor. Eğer girişimcilerimiz zamanında burada küçük, büyük fark etmez, bir yatırım yaparlarsa Avrupa’ da diğer ülkelerle de rahatlıkla ticaret yapabileceklerdir. Bu konuda üyelerimizi bilgilendirerek konuyu takip edeceğiz. Yatırımın yanında; gelenekleri, doğal yaşamı ve 2500 kelimenin ortak kullanıldığı dili ile bizlere çok yakın bir ülke. Tüm üyelerimizi mutlaka Makedonya’yı ziyaret etmesini tavsiye ediyorum. Bu konuda odamız her türlü bilgi paylaşımı ve desteği verecektir” dedi.