'MASKELERİN KÜFLENDİĞİNİ GÖRDÜM'
Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davanın, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşması, yoklamayla başladı. Duruşmada ilk olarak bant görevlisi Ercan Metin, mağdur olarak dinlendi. Yaklaşık 8 yıldır madenci olduğunu anlatan Metin, vardiya sonunda bantta ek yapacakları sırada, bomba patladığı anda çıkan şekilde alev topunu gördüklerini söyledi. Ancak bir koku yada ses duymadığını da vurgulayan Ercan Metin, alevi gördükleri anda güvenli bölgeye kaçtıklarını, ifade etti. Dumanların güvenli bölgeye kadar ulaştığını, burada bulunan 140 kişiden bazılarının hayatını kaybettiğini söyleyen Ercan Metin, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın 'gaz maskelerinin çalışıp çalışmadığına yönelik' sorusuna ise "Benim maskem çalıştı ama bazı arkadaşlarımınki çalışmadı. Tıpkı ekmeğin küflenmesi gibi maskelerin küflendiğini gördüm. Maskelerin bazıları da bozuktu. Arada kullanmayı bilmeyen arkadaşlarımız da oldu" dedi.
Olayda ihmal olduğunu, havalandırma sisteminden başlayarak hemen her şeyde bu ihmalin bulunduğunu da öne süren Ercan Metin, "Şikayetçi misin?" sorusuna ise "Suçlu kimse çeksin cezasını. Şikayetçiyim" dedi.
SANIK AVUKATLARI, MADENCİ AİLELERİNİN CEZALANDIRILMASINI İSTEDİ
Megafon sisteminin olması durumunda faciada hayatını kaybeden arkadaşlarının kurtulma ihtimalinin bulunduğunu anlatan Ercan Metin'e, tutuklu sanıklardan İşletme Şefi Akın Çelik soru sorduğu sırada, avukatlar arasında soruların yöneltiliş şeklinden dolayı tartışma çıktı. Bu sırada sanık avukatlarından Yusuf Koçyiğit, mahkeme başkanından salonda bulunan ve kendilerine tepki gösteren ölen madencilerin ailelerinin kimliklerinin tespit edilmesini ve haklarında yasal işlem başlatılmasını istedi. Mağdur ailelerin avukatları da zaten acılı olan ailelerin, bir kez de bu şekilde cezalandırılmaya çalışılmasının derin yaralar açacağını, bu söylemlerle madenci yakınlarının provoke edilmemeleri gerektiğini ifade etti. Bunun üzerine, tutuklu avukatları madenci ailelerini kastedip "Onlar da kaşınıyorlar" yanıtını verdi. Yaşanan tartışmaların sürmesi üzerine Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, duruşmaya ara verdi.
'ÇOCUKLARIMIZ BABA SORUYOR'
Salondan çıkan madenci yakınlarından Gülten Kavas, "Biz solonda tepki gösterdiğimiz için dışarıya çıkartıldık. İçimiz yanıyor, nasıl tepki göstermeyelim. Çocuklarımız bize. baba soruyor, baba. Onlara ne cevap verilim" dedi.
Mağdur ailelerin avukatlarından Sercan Arat ise "Tanıklara, sorularımızı yönelttiğimiz sırada, üretim zorlaması olup olmadığını öğrenmeye çalıştık. Sanık avukatları bizim bu yönde soru sormamızı istemiyor. Çünkü şunu biliyorlar, madende üretim baskısı olduğunu biliyorlar. Bunun için itiraz ettiler. Sanık avukatlarının bu talebi salonu sinirlendirdi. Mahkeme başkanının bu sırada madenci ailelerini salondan çıkarıp cezalandırması, salonu gerdi" dedi.
Duruşma başladıktan sonra salona gelen HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da yaptığı açıklamanda, "Yaklaşık 1.5 yıldır, adalet mücadelesi içindeyiz. İstediğimiz bu. Aslında ölenleri getirme şansımız yok ama büyük dava, sonunda adaleti bulup bir daha tekrarlanmamasını sağlamak. Ölümlerin sorumlularını arıyoruz. Ama orada daha fazla sanık olması gerekiyor. Kamu görevlileri de var ihmalde. Bakana kadar uzanan bir ihmaller zinciri var. Kamu görevlileri mutlaka yargılanmalı. Bu sağlanana kadar da mücadelemiz sürecek" dedi.
ACILI AİLELERİN MEKTUPLARI KİTAPLAŞTIRILDI
Duruşmaya verilen ara sırasında Türkiye Barolar Birliği'nin hazırlattığı, 'Soma Yeryüzünden Mektuplar' isimli kitabın da tanıtımı yapıldı. Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan'ın tanıttığı kitapta, 18 ailenin, kaybettikleri madenci yakınları için yazdıkları duygu dolu satırlar yer aldı. Basımı yeni tamamlanan kitaplar, duruşma salonunun önünde madenci aileleri tarafından incelendi. Ailelere bu kitap dağıtıldı.

Taylan YILDIRIM/AKHİSAR (Manisa), ()-

FOTOĞRAFLI