Samsun'da "Akıllı Şehir ve Kavşak Düzenlemesi" ile bazı simge yapıların yıkılması bazılarının da yıkım kararı alınması tarihçi Baki Sarısakal ile eski Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu'nun tepkisine yol açtı.

Tarihçi Baki Sarısakal, Ilıca Çeşmesi ve Yunuslu Havuzun yıkılması ile ilgili "Kent tarihi için büyük kayıp" ifadesini kullanırken, mimar İshak Memişoğlu ise "Kentin geçmişten gelen izleri yok ediliyor" dedi.

BÜYÜK KAYIP

Yıkılan çeşme ve havuz ile ilgili Samsun Medya Grubu'na açıklama yapan tarihçi Baki Sarısakal, Ilıca Çeşmesi'nin Osmanlı dönemine ait olduğunu söyleyerek, "Yıkılması Samsun kent tarihi açısından büyük bir kayıptır" diyerek tepki gösterdi.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki havuzun, 1990'lı yıllarda inşa edildiğini  kaydeden Sarısakal, kavşak çalışmaları kapsamında da Ilıca Çeşmesi'nin tarihi varlığının ortadan kaldırılmasını üzüntü verici bulduğunu söyledi.

OSMANLI DÖNEMİNİN ÇEŞMESİ

Tarihçi Baki Sarısakal, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Cumhuriyet Meydanı'nda yıkılan yer, 1990'lı yıllarda yapılan bir havuzdu. Bunun yıkılması bir kayıptır. Tarihi bir özelliği olmasa bile 32 yıllık bir havuzdu. Bu güzelliklerin korunmasında yarar vardı.
Ilıca Çeşmesi ise tarihi bir çeşmedir. Osmanlı döneminde Subaşı'nda yapılan Hamidiye Çeşmesi, Kılıçpaşa Çeşmesi vardı. Ilıca Çeşmesi ‘de 1854 yılında yapılan çeşmeydi. İsmail Efendi çeşmesi olarak data biliniyor. Erdoğan Tok döneminde kitabesi de arkasına konularak bir çeşme yapıldı oraya. Çeşme ve kitabenin günümüze kadar yaşatılması önemliydi. Yıkılması Samsun kent tarihi açısından büyük bir kayıp"

MEMİŞOĞLU YIKIMLARI ELEŞTİRDİ

Eski Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu da yıkımları eleştirdi.

Memişoğlu'da Samsun Medya Grubuna yaptığı açıklamada, "Kentin geçmişten gelen izlerini yok etmek, kenti yok etmek demektir. Bilinçsiz bir biçimde bu yapıları, incelemeden yıkmak cehalettir. Bunlar kültürel miras, bunları geleceğe aktarmak şehri yönetenlerin sorumluluğunda. Ilıca Çeşmesi ve Yunuslu Havuz kentin hafızasına kazınmış önemli bir öğedir. Bunun mutlaka ve mutlaka bulunduğu yerde yapılması lazım" diye konuştu.

Memişoğlu, daha önce de  kültürel miras olduğu gerekçesiyle Site Camii'nin yıkılması iddiasına tepki göstermişti. 

Haydar ÖZTÜRK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.