Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), TÜYAP Bursa Fuarcılık AŞ ve Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) işbirliğiyle düzenlenen ‘Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı’ndaki 15 milyon dolarlık blok mermerlerin tamamına yakını satıldı. 50 bin ton ağırlığındaki 2 bine yakın mermerin sergilendiği fuarı ise 4 günde 40’tan fazla ülkeden 21 bine yakın iş profesyoneli ziyaret etti.

Bursa’nın en önemli en yoğun katılımlı fuarlarından birisi olan Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı sona erdi. 3 yıl önce mermer sektörünün talepleri doğrultusunda hayata geçen fuar, sektörün ihracatına büyük güç katarken, başta Bursa olmak üzere maden sektörünün dış ticaretine ve kent ekonomisine ivme kazandırdı.

15 milyon dolarlık satış

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, bu yıl 3.’sü düzenlenen Bursa Uluslararası Blok Mermer Fuarı’nın sektöre büyük hareketlilik kazandırdığını söyledi. Fuarın Çin, Hindistan, İspanya, Almanya, Mısır başta olmak üzere 40’ı aşkın ülkeden çok sayıda yabancı alım heyetini ağırladığını ifade eden Burkay, “Ülkemiz dünya doğal taş rezervinin yüzde 40’ına sahip. Bursa’mız da ülkemizin en önemli blok mermer üreticisi şehirlerden birisidir. Sektörümüzün talepleri doğrultusunda 3 yıldır verimli bir fuara imza atıyoruz. Önemli alım heyetlerini ağırladığımız fuarda bu yıl 15 milyon dolara yakın değere sahip 2 bine yakın blok mermer sergilendi. Sergilenen blok mermerlerin tamamına yakını ise fuarda satıldı” dedi.

İhracata fuar dopingi

Sektörün yılsonunda 2 milyar dolara yakın ihracat yapmayı hedeflediğini kaydeden Burkay, “Blok mermerin dış ticaret hacmi her sene büyüyor. Hedeflere ulaşma noktasında fuar organizasyonlarının büyük önemi var. Dünyanın dört bir yanından Bursa’ya gelen iş insanları hem 500’den fazla renk ve desende sergilenen mermerleri yerinde görüyor hem de üretilen tesisleri inceleme fırsatı yakalıyor. Burada ortaya çıkan işbirliklerinin bundan sonra da daha da güçlenerek devam edeceğine inanıyorum. 3 yıl gibi kısa sürede rekor büyümeye imza atan fuarın sektörümüz ve kentimiz için hayırlı olmasını diliyor, fuara katılan tüm firmalarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Fuarda 215 firma 60 bin metrekarelik 7 ayrı salon ve açık sergileme alanında blok mermerlerini sergiledi. Fas’tan da katılımın olduğu fuarda 15 milyon dolar değerindeki 2 bine yakın blok mermerin tamamına yakını satıldı. Fuar Çin ve Hindistan başta olmak üzere 40’tan fazla ülkeden gelen alım heyetleri ve yurtiçinden 43 şehirden gelen 20 bin 898 profesyonel tarafından ziyaret edilirken 24 - 27 Ekim 2018 tarihleri arasında 4. kez sektörü bir araya getirecek fuara, sektör temsilcileri şimdiden ön rezervasyonlarını yaptırdı.