SAMSUN (AA) - İLYAS GÜN - Samsun'un Terme ilçesinde, siyah pirinç üreten çiftçi Murat Gümüş, "pirinci siyaha boyuyor" şikayetlerine aldırmadan 2 ton ürün elde etti.

Terme ilçesinde 30 yıldır çeltik üreten 54 yaşındaki çiftçi Murat Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ana vatanı Çin olan siyah pirinci birkaç yıl önce sosyal medyada gördüğünü söyledi.

Siyah pirinç tohumu alabilmek amacıyla Çin'in Ankara Büyükelçiliği'ne 4 kez mektup yazdığını anlatan Gümüş, "Mektuplara cevap gelmedi. Bunun üzerine Trakya Tarım Araştırmaları Enstitüsü'nden Dr. Halil Sürek'ten yardım istedim. Sürek, üç yıl önce Uzakdoğu'dan getirttiği tohumların Türkiye'ye adaptasyonunu yaptıktan sonra 3 kişiye gönderdi. Üretimi maliyetli ve zor olduğu için diğer çiftçiler üretimden vazgeçti, ben ise devam ettim" diye konuştu.

Gümüş, siyah pirinci çeltiğinden ayıklamak için fabrikaya götürdüğünde ilginç bir olay yaşandığını da belirten Gümüş, "Fabrikanın deposunda pirinç 2 hafta bekledi. Siyah pirinci gören bazı vatandaşlar, pirinci boyadığımızı öne sürerek beni Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne şikayet etti. Orada yapılan incelemede pirincin boyalı olmadığını gördüler ancak yönetmelikte siyah pirinç olmadığı için görevliler ne yapacağını şaşırdı" ifadelerini kullandı.

Şikayet edilmesine rağmen siyah pirinç üretiminden vazgeçmediğini anlatan Gümüş, "Bu yıl yeniden siyah pirinç ektim, yaklaşık 2 ton pirinç ürettim ancak pirinci çeltiğinden fabrikada değil, kendi imkanlarımla yaptığım bir depoda çıkartıyorum. Tek başıma günlük, çeltikten 50 kilogram çekerek siyah pirinç haline getiriyorum. Sosyal medya üzerinden gelen siparişleri kilogramı 20 liradan Türkiye geneline gönderiyorum" dedi.

- Pirinci şeker hastası kayınvalidesine denetti

Siyah pirincin, selüloz yönünden zengin olduğuna işaret eden Gümüş, şeker hastası kayınvalidesine de bu pirinçten ikram ettiğini belirterek, "Şeker oranı yüksek olması nedeniyle beyaz pirinç tüketmeyen kayınvalideme 2 tabak siyah pirinçten yapılan pilav ikram ettim. Sonrasında şeker ölçümü yaptık, sonuçları normal çıktı. Yani siyah pirincin şeker oranını yükseltmediğini bir anlamda denemiş oldum" diye konuştu.

 Siyah pirincin üzerindeki kepeğin suya ve ısıya karşı çok dirençli olduğunun altını çizen Gümüş, bunun için iyi pişirilmesi gerektiğini belirtti.