ZONGULDAK (AA) - GÖKHAN YILMAZ - Zonguldak'ta merakla başladığı atık toplama işini uzun yıllardır devam ettiren 83 yaşındaki Cevat Taşören, ilerleyen yaşına rağmen alın teriyle ekmek parası kazanmayı sürdürerek bir yandan da insanlara faydalı olmaya çalışıyor.

Terakki Mahallesi'nde yaşayan, biri erkek 5 çocuk babası ve 10 torun dedesi Taşören, yıllar önce taksicilik yaptığı sırada atık malzeme toplayanları fark ederek bu işe merak saldı.

Bir süre sonra kendisi de karton, plastik ve demir atıklarını toplamaya başlayan Taşören, emekli olduktan sonra marketlerden, komşularından ve çöp konteynerlerinden topladığı atık malzemeleri satarak ev ekonomisine katkı sağladı.

Şimdilerde, emekli maaşının yanı sıra "çöpte ekmek paramız var" dediği atık malzemeleri satarak torunlarının eğitim masrafını karşılayan Taşören, ayrıca gelirinin yarısını geçimini sağlamakta güçlük çeken kişilerle paylaşıyor.

- "Kazandığımın yarısını garibana veriyorum"

Cevat Taşören, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merakla başladığı karton, plastik ve demir toplama işini 35 yıldır sürdürdüğünü söyledi.

Taksicilik yaptığı yıllarda karton toplayan insanları gördüğünü ifade eden Taşören, "Ben de arabamın bagajına koyarak toplamaya başladım. Bir hevesle kendime, 'Sen bu kağıtları topla.' dedim. Çocuklarımın hepsini okuttum, yetiştirdim. Şimdi de elimden geldiği kadar onların çocuklarını okutuyorum. Kazandığımın yarısını da ölen anne ve babamın hayrına garibana veriyorum. Kim gelirse kapıma vermeye de devam edeceğim." dedi.

Taşören, yaşının ilerlemesine rağmen yaptığı işten gurur duyduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Çöpte kağıt, plastik, demir her şey var. Bunlar hep para. Arkadaşlarımız var kahvede oturuyorlar. Gelin çöpten toplayın, ayıp değil. Ekmek çöpe gidiyor, gitmemesi için toplayın. Hırsızlık mı yapalım? Topladığım atıkları değerlendiriyoruz. Oturmak daha mı iyi? Hepsi çöplüğe gidecek. Ama bunlar ayağımızın dibinde. 'Çöpe gitmesin, al bunları.' diyorlar. Ben de alıyorum. Yerim var, oraya koyuyorum. Bunları almak isteyenler bana soruyor, sonra da gelip alıyorlar. Ben de kazandığım bu parayı durumu düşük olanlara veriyorum. Vermeye de ölünceye kadar devam edeceğim."

- "Ben zekatımı veriyorum"

Sağlık ve hava koşullarının kendisini zorlasa da atık toplamaya devam ettiğini anlatan Taşören, torunlarının eğitimine ve maddi durumu iyi olmayanlara katkı sağlamanın kendisini mutlu ettiğini dile getirdi.

Taşören, üniversiteye gidecek torunları olduğunu belirterek, "Onları da okutacağım. Bir tanesi müzik öğretmeni oldu. Diplomayı aldı. Elimden geldiği kadar diğer torunlarımı okutacağım. Çöpten ne gelirse toplamaya devam edeceğim. Allah uzun ömür verdiği sürece bu işi yapacağım. Garibanlara da yardım etmeye devam edeceğim. Buradan kazandığım parayı ne yapacağım? Garibana veriyorum. Ben zekatımı veriyorum." ifadelerini kullandı.