Van Büyükşehir Belediyesi başta deprem olmak üzere tüm afetlere karşı kentin risk haritasını çıkarmak için kolları sıvadı.

Van Büyükşehir Belediyesi deprem kuşağında bulunan Van’ın olası deprem ve diğer afetlere karşı modern ve sağlıklı bir yapılaşması için mikro bölgelendirme projesini hayata geçiriyor. Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından ortak yürütülecek olan çalışmalar ışığında kentin afet risk haritası oluşturulacak. Bu sayede yerleşime açılması düşünülen boş alanlarda ve daha önce yapılaşmaya açılmış alanlarda olası afet risklerine karşı alınacak tedbirler belirlenecek. Bu kapsamda Van Büyükşehir Belediyesi’nde düzenlenen toplantıya Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Hakan Özkök ve teknik ekibi, Van YYÜ’den ise Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Yrd. Doç. Dr. Ali Özvan, Jeofizik Mühendisliği Anabilim Dalı Yrd. Doç. Dr. İsmail Akkaya ile İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Doç. Dr. Mucip Tapan katıldı. Van için mikro bölgelendirme çalışmasının önemli olduğunu belirten Hakan Özkök, “Bu sayede doğal afet tehlikeleri ve yerel zemin sorunlarını belirlemeyi, dolayısıyla yeni mekânsal alanların seçiminde klavuz niteliği taşıyan yerleşime uygunluk kriterlerini ortaya koymayı amaçlıyoruz” dedi.

Çalışmanın jeolojik açıdan her türlü araştırma, analiz ve sentezleri içereceğini kaydeden Özkök, “Mikro bölgelendirme ile mevcut veya yeni açılacak yerleşim alanlarındaki tüm tehlikeleri belirleyerek, yerel zemin ve tehlike koşullarının yansıtıldığı haritalar oluşturacağız. Afet risklerini en aza indirmek amacıyla yerel zemin durumunu ortaya koyan büyük ölçekli 1/5000 veya daha büyük afet tehlike haritaları oluşturulacak. Ayrıca kentimizdeki çarpık yapılaşma ve yaşattığı sorunların çağdaş şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olarak yeniden yapılandırılması sağlanacak. Daha sonra ise hazırlanan risk haritaları Büyükşehir Belediyemizin internet portalı van.bel.tr’de bulunan coğrafi bilgi sistemleri ile entegrasyonu sağlanacak. Bu sayede vatandaşlar arsalarının risk durumunu buradan öğrenebilme imkanına kavuşacaklar” şeklinde konuştu.