RİZE (AA) - Orman içi sularda azalan alabalık popülasyonunun artırılması için Orman ve Su İşleri Bakanlığınca başlatılan proje kapsamında, yetiştirilen kırmızı benekli alabalıkların markalanarak doğaya salımı devam ediyor.

Trabzon'un Maçka ilçesi Altındere Alabalık Üretme ve Yetiştirme İstasyonunda yetiştirilen bin adet iki yaşındaki markalanmış alabalık, Rize'nin Fındıklı ilçesi Çağlayan Vadisi Aslandere'ye bırakıldı.

Alabalık salımında, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nadir Başçınar ve görevliler hazır bulundu.

Bulut, burada yaptığı açıklamada, izleme ve kontrol projesi ile Trabzon'un Çaykara ilçesi Uzungöl ve Büyükyayla Deresi'ne 5 bin, Arpaözü Deresi'ne bin 20, Maçka ilçesi Meryemana Deresi'ne 3 bin 600, Artvin'in Yusufeli ilçesi Barhal Deresi'ne ise bin adet markalanmış doğal dere alabalığı yerleştirildiğini belirtti.

Projenin 2014 yılında hayata geçirildiğini ve geliştirilerek sürdürüldüğünü ifade eden Bulut, "Bölgemizde toplam 11 bin 620 adet markalanmış alabalığı doğal ortamlarına yerleştirdik. Önümüzdeki günlerde ise Fırtına Deresi'ne ilk etapta 3 yaş balıklardan 250 adet ve yavru balıklardan bin adet balığın yerleştirmesi yapılacak" dedi.

Bulut, Doğal Alabalık Üretimi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi kapsamında markalanmış kırmızı benekli alabalıkların anaçlarının alındığı kaynaklara bırakılması ve izlenmesi sonucu amaçlanan hedefe ulaşılmaya başlandığının altını çizdi.

Salımı yapılan markalanmış doğal dere alabalıklarının akarsu boyunca kısa mesafeli göç ettiklerini belirten Bulut, göç eden alabalıkların doğal ortamda yaşayan alabalıklar ile aynı ortamı paylaştıklarını ve birlikte yaşamaya devam ettiklerini de kaydetti.