Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüştü. Görüşme 2 saat 25 dakika sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Biden basın açıklaması yapıyor.

Kritik görüşmeden satır başları

ERDOĞAN: "15 Temmuz darbe girişimini milletimiz püskürtmüştür.Milletimle gurur duyuyorum.Milletimiz demokrasiye sahip çıktı.

-Biden, bu ziyaretle darbe girşiminin vahim boyutlarını yerinde gördü

-15 Temmuz gecesinden sonra tüm siyasi paritler birlik ve beraberkiği yakaladı.Bu bizim için önemli bir fırsat.

-Bizim için en büyük öncelik FETÖ'nün Türkiye'ye iadesidir.

-ABD ile suçluların iadesi anlaşması gereği bu tür kişiler gözaltına alınır.Bu zat hala terör örgütünü idare etmeye devam ediyor.

-Gülen, ABD'deki yayın organlarıyla söyleşiler yapıyor.Eylemlerini bu şekilde yönlendiriyor.

-DAEŞ dahil, terörle mücadele bölgedeki en önemli konudur

-Karkamış'a yapılan havan topu atışları nedeniyle rahatsızlığımızı dile getirdik ancak bu anlaşılmadı

-DAEŞ, Cerablus'u terk etmerk durumunda kalmıştır

-Terör örgütünün iyisi kötüsü diye bir ayrım yapamayız

-Milli güvenliğimizin tehdit edilmesine asla müsaade edemeyiz

BIDEN: "Bugün 15 Temmuzda yaşanan hasara bizzat ben şahit oldum. Bu muazzam binanın üzerinde kurşun delikleri vardı. Tabi ki Cumhurbaşkanı şunu anlayabiliyorum. Ülkenizdeki insanlar yeterli derecede dayanışma ve empati gösterilmediğini düşünüyor. Başkanı temsil eden biri olarak ne kadar üzgün olduğumuzu aktarmak istiyorum."

-Gülen için iade talebi konusunda hukukçular çalışıyor.Daha önce hiçbir davada bu kadar çalışıldığını hatırlamıyorum

-Gülen'i korumak için hiçbir sebebimiz yok.Deliller incelenecek, hiç şüpheniz olmasın bu süreç boyunca Türkiye ile çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin ABD'den daha büyük bir dostu yoktur.

-Gerek sizin gerek ülkenizin bu teşebbüse verdiği cevabı hayranlıkla izledik. Türkiye'nin vatanseverlerini tüm dünya gördü. Bildiğim kadarıyla kimileri tankların altında ezildi. Türk halkının hassasiyetini anlıyorum. ABD bundan sonra adaletin sağlanması için elinden gelen çabayı gösterecek. Şu an bile uzmanlarımız Ankara'da sizin yetkililerinizle görüşüyor.Avukatlar bu mesele üzerinde çalışıyor.