Sosyal medya ve kamuoyunda FETÖ'cü kadroların yeni bir kalkışma için ekonomiye darbe vurma girişiminde bulunacakları iddialarına karşı önlem alındı. Özellikle finansal piyasalarda fırsatçılık yapmaya çalışanlara karşı uyarı yapıldı. İlgili kurumlar görevimizin başındayız mesajı verirken, yabancı yatırımcıya güven vermek için de adım atıldı.

KAYGIYA GEREK YOK
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, twitter hesabından kurumların gerekli tedbirleri aldığını bildirerek. "İhanetin etkisi minimum seviyede kalır" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin hızla normale döndüğünü belirterek,“Ülkemizin makro ekonomik temelleri sağlam. Gereken tüm tedbirleri alıyoruz. Kaygıya gerek yok” açıklasını yaptı. Şimşek, Twitter hesabından küresel yatırımcılarla bir telekonferans yapacağını bildirerek“ Hazine Müsteşarımız ve Merkez Bankası Başkanımızla konuştum. İşimizin başındayız” ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Bankalarımız ve Borsa İstanbul (BİST) normal çalışma düzeninde çalışmaya devam ediyor” dedi. Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın ise, sektörde olağanüstü tedbir alacak bir durum bulunmadığını dile getirdi.

PİYASALAR NORMAL SEYRİNDE ÇALIŞACAK
"Piyasalar, yarın normal seyrinde çalışmaya devam edecektir” diyen Aydın, bankalar ile bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, ATM'lerde, kredi kartlarında bir sorun olmadığını belirterek, "Herhangi bir likidite problemimiz yok. Yurt dışı bağlantılı bankalarımıza, sistemin çalıştığını, bir olumsuzluk olmadığını ifade ettik" şeklinde konuştu.

Öz İplik İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, türev ve vadeli işlemlerle vurgun yapmak için finansal piyasaların açılmasını bekleyen kötü niyetli manipülatörlerin bilindiğini söyledi. İnanç, “Bu kesimlerin ürünlerine 'fırsat bu fırsat' diye zam yapmaya kalkanların olacağını görüyoruz. Panikle hareket edecek her vatandaşımız bu çakalların ekmeğine yağ sürer” dedi.

MERKEZ BANKASI TEMİNAT VERDİ
Merkez Bankası duyurusunda, bankalara yönelik gün içi likidite imkânının komisyon oranının sıfır olarak uygulanacağı bildirildi.

İhtiyaç duyulması halinde bankalar tarafından limitsiz tutarda teminat döviz deposu getirilebilmesine imkân tanınacağı kaydedilerek, şu bilgiler de paylaşıldı: “Bankaların döviz deposu almak üzere de kullanabilecekleri yaklaşık 50 milyar ABD Doları seviyesindeki mevcut limitleri gerektiğinde artırılabilecek ve kullanım şartlarında iyileştirmeye gidilebilecektir. Merkez Bankası nezdindeki tüm piyasalar ve sistemler, işlemler tamamlanıncaya kadar açık tutulacaktır. Piyasa yakından takip edilecektir. ”

KAYNAKYENİ ŞAFAK