Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi tarafından hayata geçirilen, dezavantajlı bireylerin topluma entegrasyonu ile birlikte istihdam edilebilirliklerine katkı sağlayacak olan ‘İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi’ (İSKEP) çerçevesinde çalışmalar sürüyor.
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı otoritesinde Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) önderliğinde devam eden projenin üçüncü çalıştayı yapıldı. Toroslar Belediyesi’nin hedef grup olarak belirlediği ‘Engelliler, Romanlar ve Çalışan Çocuklar ile Ailelerine’ yönelik uygulanan projenin 3. çalıştayında, hedef gruplar ile iş verenleri bir araya getirildi. Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Temsilcisi Cleofe Guardingli, AB Delegasyon temsilcisi ve istihdam uzmanı Nurgül Öğüt, Toroslar Belediyesi Proje Koordinatörü Ahmet Ata ve hedef grup temsilcileri ile iş verenlerin de hazır bulunduğu toplantı, Toroslar Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çalıştayda bir sunum yaparak, projenin detayları hakkında bilgiler veren AB Delegasyonu Temsilcisi ve İstihdam Uzmanı Nurgül Öğüt, 2 yıl sürecek projenin Toroslar Belediyesi’nin de aralarında bulunduğu 12 belediye tarafından uygulandığını ifade etti. Hedef grup seçilen dezavantajlı bireylerin istihdam edilebilirlikleri yönünde en çok hangi mesleklerde eğitim almaları gerektiği ve iş gücü piyasasında en çok hangi branşta yetişmiş elemana ihtiyaç duyulduğunun tespit edildiği toplantıda, iş verenlerde dezavantajlı bireylerin istihdamlarını arttırmak adına önerilerde bulundu.
İSKEP projesi kapsamında AB ülkelerindeki iyi uygulamaları yerinde incelemek üzere Portekiz’e gerçekleştirdiği ziyaret ile ilgili bilgiler veren Başkan Tuna ise buradaki farklı uygulamaları anlattı. Belediyelerin sosyal belediyecilik anlamında çalışmalara daha fazla bütçe ayırdıklarını kaydeden Tuna, dezavantajlı bireylere AB ülkelerinde de çok önem verildiğini vurguladı. Sosyal projelere önem veren bir belediye olarak İSKEP projesinin de kendileri için ayrı bir önem taşıdığını belirten Tuna, projeye destek veren Mersin İŞKUR, Aile ve Sosyal Politikalar ile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine ve proje yönetimine teşekkür etti.
Avrupa Birliği Delegasyonu Temsilcisi Cleofe Guardingli de dezavantajlı bireylerin topluma entegrasyonuna katkıda bulunulması ve istihdam edilebilirliklerinin arttırılmasının hedeflendiği projenin çalışmalarında izlenecek yöntemleri anlattı.