Mikroplara veya diğer zararlı uyaranlara bir cevap olarak bağırsağın mukozal iç tabakasının iltihaplanması anlamına gelen ve bağırsakta ülserlere yol açar kolit hastalığı hakkında bilgi veren Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Muharrem Taşkoparan, akut veya kronik olabilen bu hastalığın, kalın bağırsağın iltihabi hastalığı olduğunu ve en çok bilinen çeşidinin adının ise ‘ülseratif kolit’ hastalığı olduğunu söyledi.

Karın ağrısı, kanlı mukuslu ishal, kabızlık, iştahsızlık, kilo kaybı, makattan kanama, bulantı, kusma, ateş ve şişkinlik gibi şikayetlerle kendini belli eden kolitin farklı çeşitleri bulunduğunu belirten Güven Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Doç. Dr. Muharrem Taşkoparan ,”Bu nedenle tedavi planının hastalığın çeşidine ve kişiye özel belirlenmesi önem taşıyor” dedi.

Kolit hastalığının kimlerde ve ne sıklıkta görüldüğü hakkında da bilgi veren Dr. Taşkoparan, bu hastalığın nedenlerine bağlı olarak her yaşta görülebileceğini, ancak ülseratif kolitin daha çok 15-30 yaşları arasında görüldüğünü bildirdi. Ayrıca, genetik geçiş gösterebilen bu hastalığın kadınlarda ve erkeklerde görülme oranının eşit olduğunu, yakın akrabalarda ve hastaların çocuklarında görülebildiğini belirtti. İçinde bulunduğumuz Covid-19 pandemisi sürecinde, virüsün enfekte kişilerin dışkı örneklerinden izole edildiğinin artık bilindiğini dile getiren Doç. Dr. Muharrem Taşkoparan, "Bu bilgiler ışığında Covid-19 virüsünün mide ve bağırsak sisteminde çoğalabildiğini ve bu yolla insanlara bulaşarak hastalığı yol açtığı da bilinmektedir. Covid-19 enfeksiyonu; ishal, bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilere, kolite ve gastroenterite neden olabilmektedir" dedi.

Bulaşıcı olan ve olmayan kolit çeşitlerinin olduğunu söyleyen Taşkoparan, şu bilgileri verdi: “ Ülseratif kolit, crohn hastalığı bulaşıcı değildir. Kişiden yakınlarına ve çocuklarına bulaşmaz. Kolit çeşidine göre nedenleri de farklılık gösterse de birçok kolit çeşidinin nedeni bağırsakların yani kolonun virüs, zararlı bakteri veya parazitler tarafından iltihaplanmasıdır. Bazı bağırsak hastalıkları da kolite neden olmaktadır. Kalın bağırsakta azalan kan akımı veya alerjik reaksiyonlar da kolite yol açabilir. “

Kolit çeşitlerinin ülseratif kolit, crohn hastalığı, mikroskopik kolit, alerjik kolit, enfeksiyöz kolit, antibiyotik kullanımına bağlı psödomembranöz kolit, İskemik kolit, ve radyoterapinin yan etkisine bağlı olarak görülebilen radyasyon koliti olduğunu belirten Taşkoparan, kolit hastalığının nasıl anlaşıldığı ve belirtileri hakkında ise “Kolitin başlıca belirtileri; karın ağrısı, kanlı mukuslu ishal, kabızlık, iştahsızlık, kilo kaybı, makattan kanama, bulantı, kusma, ateş ve şişkinlik olarak sıralanabilir. Gastroenteroloji uzmanı; hastanın şikayetlerini dinledikten, hastanın öyküsünü öğrendikten sonra fiziki muayenesini yapar. Kan, gaita testlerine ve iltihabi testlere bakar. Sonuca ulaşabilmek için genellikle kolonoskopi yapılır. Kalın bağırsak; kolonoskopi sayesinde kontrol edilir ve ihtiyaç halinde bağırsaktan parça alınarak biyopsi yapılır ve tanı konur” dedi.

Kolit hastalığının tedavisinde kullanılan yöntemlerin kolitin çeşidine göre hastaya özel tedavi planı oluşturularak tıbbi tedaviler uygulandığını bildiren Taşkoparan, hastalığın tedavisinde beslenmenin nasıl olması hakkında ise şunları söyledi: “Kolit hastalarının beslenme planları, kolitin şekline ve sebebine göre değişiklik gösterebilir. Beslenme, bağırsak hastalıklarının nedeni değildir ancak bazı yiyecekler alevlenmeyi tetikleyebilir veya belirtileri kötüleştirebilir. Bu tetikleyiciler kişiden kişiye değişir ve ülseratif koliti veya Crohn hastalığı olan herkes için belirtileri azdıran tek bir yiyecek veya içecek türü yoktur.”