Füzeleri peş peşe fırlattı, dünya oraya kilitlendi... 2020'nin ilk füzelerini geçen hafta ateşleyen Kuzey Kore, zaman kaybetmedi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore’nin, Güney Hamgyong eyaletine bağlı Sondok bölgesi yakınlarında kısa menzilli 3 füze ateşlediğini açıkladı.

Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, Kuzey Kore’nin, Güney Hamgyong eyaletine bağlı Sondok bölgesi yakınlarında kısa menzilli 3 füze ateşlediğini açıkladı.

Füzelerin türüne ilişkin bilgi verilmezken, bölgedeki gelişmelerin izlendiği kaydedildi.

Son üç yılda fırlattığı füzelerle dünyayı titreten Kuzey Kore, 2020'nin ilk füzelerini 2 Mart’ta sabaha karşı ateşlemişti.

Kuzey Kore, doğusunda kıyı kesiminde yer alan Wonsan kenti yakınındaki bölgelerden iki füze birden ateşlemişti.

Reuters haber ajansının saat 06.51'de dünyaya 'acil' koduyla duyurduğu füzelerin 35 kilometre irtifaya ulaştığı bildirilmişti.

Kuzey Kore'nin doğu kıyısındaki Wonsan'dan fırlatılan füzelerin 240 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü açıklandı. Reuters, Kim Jong-un'un 28 Kasım tarihinde gerçekleşen 'süper-büyük çoklu roketatar' testinden sonra ilk kez dünyaya gözdağı verdiğini aktarıyor.

Kuzey Kore lideri Kim, son olarak hafta sonu kameraların karşısına geçip bir askeri harekatı dürbünle denetlemişti.

Resmi haber ajansı KCNA, Kim'in bizzat teftiş ettiği devasa tatbikatta onlarca tankın aynı anda ateş ettiğini gösteren bir fotoğrafı dünyaya geçmişti.

Kuzey Kore'nin son askeri faaliyetleri, düşman kardeşi Güney Kore'deki tatbikat iptallerinin ardından geldi. Halihazırda 4 bin 300 koronavirüs vakasının görüldüğü Güney Kore, müttefiki ABD ile planlanan tatbikatlarını iptal etmiş durumda.

BBC'ye konuşan Seul'deki Ewha Üniversitesi'nden Prof. Leif-Eric Easley'ye göre, Kuzey Kore kapasitesinden daha az provokatif görünüyor.

Kuzey Kore'de şimdiye kadar resmi bir koronavirüs vakası açıklanmadı ancak Kim'in son verdiği fotoğrafta dikkat çeken detay askerlerin maske takmasıydı.

ABD'ye müzakere masasına dönmesi için yıl sonuna kadar süre veren Kim Jong-un, Başkan Donald Trump'a "Nasıl bir Noel hediyesi alacağın sana bağlı!" demişti.

ABD Başkanı ise, daha önce hakaret yarışına girdiği Kuzey Kore liderine askeri müdahale hakkını saklı tuttuklarını söyleyerek yanıt vermişti: "Kim düşmanlığını devam ettirirse her şeyini kaybetme riskiyle karşı karşıya."

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı ise, aynı günlerde Kuzey Kore'nin füze tesislerinin yeni uydu fotoğraflarını servis etti. İlk kare Tongchang-ri'de 7 Aralık'ta gerçekleşen füze testinden hemen sonrasını gösteriyordu.

İkinci kare ise, Pyongyang yakınlarındaki Pyongsong'daki March 16 fabrikasında yeni bir inşaatın yükseldiğini ortaya koyuyor. Söz konusu alandan daha önce uzun menzilli füzeler fırlatılmıştı.

Aralık başında ikinci kez kutsal dağ Paektu Dağı'nın zirvesine beyaz atıyla çıkan Kuzey Kore liderinin görüntüleri, beklendiği gibi gündemin tepesine tırmanmıştı.

İki ay önce yalnız fotoğraflanan Kim'in yanında bu kez karısı Ri Sol-ju ve Pyongyang yönetiminin en üst düzey isimleri sıralanmıştı. Fotoğraflar, resmi haber ajansı KCNA tarafından dünyaya geçildi.

Uluslararası gazetecilerin alınmadığı gezide çılgın lider Kim, 'Kim hanedanlığının ana yurdu' Paektu Dağı'nın zirvesindeki gölün önünde poz verdi.

Karlı zirvedeki at gezisinin en geniş açılı fotoğrafında, Kim'le birlikte 13 isim göze çarpıyor. Kuzey Kore liderinin önemli kararlar almadan dağa çıktığı biliniyor.

Resmi medya, Kim'in Ekim ayında çekilen at sırtındaki pozlarını 'dünyayı hayretler içinde bırakacak ve Kore devrimini ileri taşıyacak büyük bir operasyonun habercisi' olarak yorumlamıştı.

Reuters haber ajansına göre, uzmanlar, Kim'in dağa çıkmasının, nükleer silah ve balistik füze programları nedeniyle baskı altında olan Kuzey Kore'nin uluslararası yaptırımlara meydan okumasını simgelediğini söylüyor.

California'daki Uluslararası Middlebury Enstitüsü'nden Kuzey Kore uzmanı Joshua Pollack, ziyaretin 2020'de Kuzey Kore'den gelebilecek hamleler için bir beklenti doğurduğuna dikkat çekiyor.

Kim, 2017 sonunda Kuzey Kore'nin en büyük kıtalararası balistik füzesini denemesinden birkaç gün sonra ve Güney Kore'yle diyalog açılımında bulunduğu yeni yıl konuşmasından önce yine bu dağa çıkmıştı.

NK News'dan Kuzey Kore uzmanı Rachel Minyoung Lee ise, Kim'in dağa çıkışıyla ilgili haberlerde devlet medyasında kullanılan dile gönderme yapıyor:

"Kim, büyük kararlar alma alma arifesinde olabilir. Kim'in Paektu'ya çıkışı ve at sırtındaki fotoğrafları azami propaganda etkisi yaratacak bir şekilde yeni bir mit olarak sunuluyor."

Reuters'a göre bazı uzmanlar ise Kuzey Kore'nin bir uzay programı başlatma olasılığından söz ediyor. Bu uzmanlar, Kuzey Kore'nin ekonomik ve teknolojik kapasitesini yansıtacak bu adımın kıtalararası füze denemelerinden daha az 'kışkırtıcı' olacağını savunuyor.

Sıra dışı lider Kim Jong-un, yine Ekim ayı başında artık yeryüzünün her yerinde füze ateşleyebileceğini dünyaya ilan etmişti. Kuzey Kore resmi ajansının paylaştığı denizaltı füze görüntüleri, dünyayı dehşete düşürmüştü.

BBC, Japon Denizi'ne düşen füzenin gökyüzünde Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan iki kat fazla yükseğe çıktığını bildiriyor. Son iki yılda ilk kez bir Kuzey Kore füzesi Japonya'ya bu kadar yakın bir noktaya düşmüş oldu.

Kuzey Kore, ABD ile nükleer müzakerelere yeniden başlayabileceğini açıkladıktan bir gün sonra Wonsan limanı yakınlarından söz konusu füzeyi fırlattı.

Yerel saatle sabah 07.00'de yüksek açıyla ateşlenen Pukguksong-3'ün denizden fırladığı an, oldukça ürkütücü. Söz konusu Pukguksong tipi füzeler, en son 2016'da denenmişti.

Kuzey Kore analisti Ankit Panda, "Eğer Pukguksong-3 normal bir açıyla fırlatılsaydı, Japonya'nın dört ana adasına ve Japon Denizi'nin ortasından Güney Kore'nin tamamına ulaşabilecekti. Bu test, ABD'nin Kuzey Kore'nin füze teknolojilerindeki ilerleyişini dondurmak için neden büyük çaba göstermesi gerektiğinin de altını çiziyor" diyor.

Füze denemesinden saatler sonra başkent Pyongyang'ın yaklaşık 40 kilometre yakınlarında bir deprem oldu.

Washington merkezli Ulusal İlgi Merkezi'nden Harry Kazianis, "Kuzey Kore görüşmeler başlamadan önce müzakere pozisyonunu açık etmek istiyor" ifadesini kullanıyor.

Bir diğer görüş ise, Güney Kore'nin ABD'den satın aldığı F-35 jetlerini uçurmasına füze testiyle yanıt verildiği.

Kuzey Kore, bir süredir durdurduğu füze testlerine geçen yılın ortalarında yeniden başlamıştı.