Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kızılay Kan Merkezi ile ortaklaşa kan toplama kampanyası başlattı. Başlatılan kan toplama kampanyası ile Ramazan Ayı boyunca iftar sonrası Büyükşehir Belediyesi personelinin büyük çoğunluğunun kan vermesi ve 2 bin ünite civarı kan toplanması bekleniyor. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ünsal Kıraç Başkanlığında kurum yöneticileriyle toplantı yapan Kızılay Kan Merkezi doktorları ‘Kan Vermenin Önemi’ hakkında sunum yaptılar.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK BİR KAMPANYA
Toplantıda konuşan Genel Sekreter Yardımcısı Ünsal Kıraç, bu kampanya ile Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin örnek teşkil edeceğine dikkat çekerek, “Biz, belediyemizden bin 900 küsur ünite kan verilmesini bekliyoruz. Tüm personelimizin her konuda olduğu gibi bu konuda da hassasiyet göstereceğini ve Türkiye’ye örnek olacak bir kampanyanın Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nden başlayacağına inanıyorum. Gayemiz, bir cana bir nebze olsun katkı sunabilmek. Herkesi bu konuda hassas davranmaya davet ediyorum” dedi.
İNSANLARIN EN HAYIRLISI, İNSANLARA EN FAYDALI OLANDIR
Konuşmasında, ‘İnsanların en hayırlısı, insanlara en faydalı olandır’ Hadis-i Şerifi’ni hatırlatan Kıraç, “Erzurum’da her yıl 70 bin ünite kana ihtiyaç duyulmakta. Türkiye’de her 20 saniyede bir kana ihtiyaç duyuluyor. Her 3 kişiden mutlaka 1’i hayatı boyunca kana ihtiyaç duyuyor. Bu siz de olabilirsiniz. ‘Yarın bana veya yakınlarıma acil olarak kan lazım olabilir’ hassasiyetiyle düşündüğümüzde hepimiz kan vermeliyiz” şeklinde uyarılarda bulundu.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ERZURUM’DAKİ KAN İHTİYACINI ÇÖZMEK İÇİN DE ÇALIŞIYOR
Gelişmiş ülkelerle Türkiye’deki kan bağışı oranlarını da kıyaslayan Kıraç, ülkemizdeki kan bağışı oranının yüzde 1-1,5 olduğuna, bu oranın gelişmiş ülkelerde ise yüzde 10’a kadar çıktığına dikkat çekti. Büyükşehir Belediyesi’nin Erzurum’daki kan ihtiyacını çözmek için de çalıştığına vurgu yapan Kıraç, “Muhtaç olduğunda bulabilmen için, sağlıklı iken kan bağışla” dedi.
ERZURUM’UN BÖLGENİN MERKEZİ OLMASI NEDENİYLE KAN İHTİYACI ÇOK FAZLA
Kızılay Doğu Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Abdullah Üzer de, Büyükşehir Belediyesi Yöneticilerine yaptığı sunumda, Erzurum’un bölgenin merkezi olması ve ildeki hastanelerin bölge insanına hizmet vermesi nedeniyle Erzurum’da kan ihtiyacının çok fazla olduğuna vurgu yaptı. Türkiye’nin her alanda olduğu gibi, sağlık alanında da hızla geliştiğine dikkat çeken Dr. Üzer, “Bölgede ilçe hastanelerimizde bile ameliyatlar yapılıyor. Kızılay olarak bölgede 50’nin üzerinde hastaneye kan hizmeti veriyoruz. Organ nakillerinde 200 üniteye kadar kan ihtiyacı duyulabiliyor. Kan bağışı sürekli ihtiyaç” şeklinde konuştu.
18-65 ARASI HER SAĞLIKLI İNSAN 3 AY ARAYLA KAN VEREBİLİR
Kan bağışı yapmanın sağlık açısından çok faydalı olduğunu da hatırlatan Dr. Üzer, “18-65 arası her sağlıklı insan 3 ay arayla kan verebilir. Kan bağışının kalp krizini ciddi oranda azaltıcı etkisi olduğu ispatlanmıştır. Biz, kanın fazla olan kısmını alıyoruz. Kan vermenin hiçbir zararı yok. Dünyada kan verip de ölen yok. Kan bağışı yapmak hem bedenen, hem de psikolojik olarak rahatlama sağlar ” şeklinde açıklamalarda bulundu.