Ankara Ticaret Odası (ATO), Çek Ticaret Odası ile birlikte iki ülke arasındaki yatırım fırsatlarını değerlendirmek amacıyla çalıştay ve eşleştirme toplantısı düzenledi.
ATO Congresium Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını yapan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Çek Cumhuriyeti’nde yaklaşık 80 Türk firmasının faaliyet gösterdiğini, bu firmalar tarafından gerçekleştirilen yatırım miktarının 150 milyon dolar civarında olduğu ifade etti.
Türkiye’de faaliyet gösteren Çek sermayeli şirketlerin yatırımlarının ise 2 milyar doları aştığını vurgulayan Bezci, ağırlıklı olarak enerji sektöründe faaliyet gösteren Çek firmalarının ilaç sektörüne de girdiklerini anlattı.
“3.2 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİMİZ VAR”
Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasındaki ticaret hacminin 2014 yılı sonu itibariyle 3 milyar 256 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydeden Bezci, bunun 836 milyon dolarının Türkiye’nin ihracatı olduğunu bildirdi. Bezci, “Dış ticaret dengesinin Çek Cumhuriyeti lehine gelişmesinin en önemli nedenlerinden biri, bizim ithalat kalemlerimizin yatırım ve ara mallarından oluşmasına rağmen, Çek Cumhuriyeti’nin bizden tüketim malı ithal etmesidir” diye konuştu.
Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana süregelen dostane ilişkiler bulunduğunu söyleyen Bezci, Türkiye’nin, Çekoslovakya’nın bölünmesinden sonra 1 Ocak 1993’te kurulan Çek Cumhuriyeti’ni aynı gün tanıdığını hatırlattı. İlişkilerin o günden bu yana sorunsuz bir şekilde sürdüğünü belirten Bezci, Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus’un Şubat 2012’de Türkiye’ye, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Şubat 2013’te Çek Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdiği ziyaretin, ilişkilere ivme kazandırdığına dikkati çekti.
ATO’nun 150 bine ulaşan üye sayısıyla Türkiye’nin ikinci büyük odası olduğunu söyleyen Bezci, rutin hizmetler vermekle yetinmediklerini, üyelerinin ülke ekonomisine katkılarını artırmaya yönelik çalışmalar da yürüttüklerini bildirdi. Bezci, Çek Cumhuriyeti ile işbirliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, “ATO olarak, bu işbirliğinin önünü açmak için üzerimize düşen tüm görevleri seve seve yerine getireceğimizden hiç şüpheniz olmasın” dedi.
“ÇEK İŞADAMLARI GÜVENİLİRDİR”
Çek Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Borivoj Minar ise konuşmasında 14 bin üyesi bulunan Çek Ticaret Odası’nın ülkenin en önemli kuruluşlarından biri olduğunu ifade etti. Çek işadamlarının çok profesyonel olduklarını vurgulayan Minar, “Kalite, fiyat, esneklik, yeni ilişkiler ve güvenilir olma konusunda dünyada en üstteyiz. Sizler için mükemmel bir partneriz. Çek işadamlarının çok güvenilir olduklarını rahatlıkla söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.
Minar, enerji, makine, madencilik, bankacılık ve lojistik sektöründe hizmet veren çok başarılı şirketleri bulunduğunu anlattı.
Çek Ticaret Odası Dış İlişkiler Müdürü Jiri Hansl da çalıştaya katılan Çek şirketleri hakkında bilgi vererek temsilcilerini tanıttı. Çek Ticaret Odası’na kayıtlı 14 bin üyenin gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 65’ini temsil ettiğini anlatan Hansl, “Biz aslında teknolojik ve endüstriyel bir geleneğin devamı olarak burada bulunuyoruz. Sizlere yardımcı olmak için hazırız” dedi.
Konuşmaların ardından ATO Başkanı Bezci ve Çek Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Minar, çalıştay anısına birbirlerine karşılıklı hediyeler sundu.
ATO tarafından hazırlatılan Ankara’nın tanıtım filminin izlenmesinin ardından Ankara OSTİM Savunma ve Havacılık Kümesi, Ankara OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümesi ve ASELSAN temsilcileri birer sunum yaptılar.