21 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası nedeniyle düzenlenen etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.
Van Valiliği bahçesinde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunma törenine Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Kültür-Turizm Uygulamaları ve Etkinlikleri Daire Başkanı Kerem Tezcan, Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Rescate Oteli Genel Müdür Yardımcısı Yunus Yetkin ve vatandaşlar katıldı. Çelenk koyma töreninden sonra halkoyunları ekibi Van yöresine ait oyunlar sergiledi. Daha sonra tüm katılımcılar ve vatandaşlar davul zurna eşliğinde halay çektiler.
Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Kültür-Turizm Uygulamaları ve Etkinlikleri Daire Başkanı Kerem Tezcan, Van İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Rescate Oteli Genel Müdür Yardımcısı Yunus Yetkin ve bazı öğrenciler, Van Valisi İbrahim Taşyapan’ı makamında ziyaret ederek çiçek takdiminde bulundular.
Ziyaretin ardından bir açıklama yapan Van Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, Turizm Haftası açılışını çelenk koyma ve resim sergisiyle açtıklarını belirtti. Van Valisi İbrahim Taşyapan’ı da ziyaret ettiklerini ifade eden Aktuğ, “Bugün itibariyle haftamızı başlatmış olduk. Ayın 22’sine kadar da farklı aktivitelerle bir farkındalık oluşturmak istiyoruz. Turizm, Van açısından gerçekten önemli bir sektör. Bu sektörü bu memleketin iyi kullanması gerekiyor. Çünkü Van hakikatten tarihiyle, kültürüyle, doğasıyla Doğu ve Güneydoğu’nun çok farklı illerinden biri. Netice itibarıyla bu memlekette soluk alan, bu memlekette yaşayan her insanın bu farkındalığı hissetmesi lazım. Sektöre her anlamda katkı sunması lazım” dedi.
Akdamar Adası’nın bu mevsimde çok güzel olduğunu ve görmeyenlerin kendisinden bir eksiklik hissetmesi gerektiğini ifade eden Aktuğ, “Akdamar Adamızın dünya miras listesine alınmasıyla ilgili bundan bir yıl önce müracaatımızı yapmıştık. Gerçekten turizm açısından çok önemli bir destinasyon Akdamar Adası. Bu aylarda badem çiçekleriyle çok farklı bir görüntü veriyor. Geçen yıl restorasyonunu da yaptırdık, çevre düzenlemesini de yaptırdık. Ben buradan dünyaya sesleniyorum. Mutlaka Akdamar Adası’nı gelip görsünler, görmezlerse kendileri açısından bir eksiklik olduğunu belirtmek istiyorum" diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Kültür-Turizm Uygulamaları ve Etkinlikleri Daire Başkanı Kerem Tezcan ise, Van halkının çok misafirperver olduğunu vurgulayarak, “Turizm Haftası’nı ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutluyoruz. Bu yıl 39’uncusunu kutluyoruz. Türkiye olarak artık dünyada 6. sıradayız, 5. sıraya oynuyoruz. 40 milyonun üzerinden turist hedefliyoruz. Bu kapsamda Van’ın önemi çok büyük, çok büyük bir potansiyele sahip. Maalesef bu potansiyeli turist anlamında yakalamış değil, ama çok ümit verici gelişmeler var. Umarım yakında yakalayacağımızı düşünüyoruz. Bu anlamda kısa bir duyuru da yapmak istiyorum. Avrupa Birliği projesi kapsamında Van’daki bakanlığımızdan belgeli tüm işletmelere ücretsiz eğitim verebileceğiz. Bu eğitimlerin başvuruları başladı. Van Türkiye’nin misafirperverlik kavramının çıktığı nokta olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle buraların görülmesi ve yaşanması gereken bir yer” şeklinde konuştu.