Şehirlerin kültürel ve doğal dokusunun korunmasına ağırlık veren yerel politikaların hazırlanmasına öncülük eden Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB) 2016 yılı ilk bölge semineri Samsun'da yapıldı. 
ŞEHİRLERİN RUHU VARDIR
Toplantıda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, şehirlerin de ruhunun olduğunu belirterek, "Biz bugün mahalleler oluşturmaktan bahsediyoruz. Mahalle, bütün gün top oynadığı için susayan çocuk yoksa içersinde, o çocuk bulduğu ilk kapıyı çalıp da su isteyemiyorsa, kapıyı açan kadın o çocuğa su vermiyorsa oradan mahalle olmaz. Orası sadece ticaret üstü konut ve yapılaşma olur. Dolayısıyla mahalleyi mahalle yapan, şehri şehir yapan insandır. Bizim her şeyden önce şehirlilik bilincini otuşturmamız gerekiyor" dedi.


Siyaset alanı kadar sivil toplumun da sorunların çözümünde büyük önem taşıdığını söyleyen Karaaslan, "Çünkü konu ve sorun çok boyutlu. Siyasi kararlar toplumda karşılık bulamadığı sürece ne yazık ki hemen çözüme ulaşamazlar. Halk bunu sahiplenirse, bütün ülkemiz bunu sahiplenirse o zaman hızla başarıya ulaşmak mümkündür. Türkiye hepimizin, bu memleketin her santimetre karesi hepimizin, dolayısıyla hepimizin üzerinde hem bunun onuru kadar aynı zamanda sorumluluğu var. Bu sorumluluk doğrultusunda üzerimize ne düşüyorsa mutlaka yapmak durumundayız. Diyarbakır ne karpuzla ne de terörle anılmayı hak edecek bir şehirdir. Diyarbakır bir medeniyetler şehridir" diye konuştu.