Medical Park Tarsus Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Kadir Tahta, ‘yüksek tansiyon’ olarak bilinen hipertansiyonun sıkı bir diyet, egzersiz, spor ve ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabilen bir hastalık olduğunu belirterek, “Yeter ki hastalar bunun bilincinde olup gerekli sağlık kuruluşlarına başvursunlar” dedi.
Günümüzde 20-25 yaşlarında bile görülmeye başlanan hipertansiyonun en çok kalp krizi, kalp yetmezliği ve beyin kanamasına (felç) yol açtığını vurgulayan Dr. Kadir Tahta, ileri dönemde gözlerde ve böbreklerde fonksiyon bozukluğuna neden olduğunu belirtti. Dr. Kadir Tahta, “Hipertansiyon önemli bir diyaliz sebebidir. Diyalize giren hastaların yüzde 50’si hipertansiyon hastasıdır. Geri kalanı da diyabet hastasıdır” diye konuştu.
En çok hareketsiz yaşam ve dengesiz beslenme ile alkol ve sigaranın tetiklediği hipertansiyondan korunmayla ilgili önerilerde de bulunan Dahiliye Uzmanı Dr. Kadir Tahta şunları söyledi:
“Düzenli spor yapmak (günde en az 1 saat yürümek gibi), tuzu tamamen kesmek, sebze-meyve ve balık tüketmek hipertansiyonu dengeleyici etki yapar. Yeşil soğan ve sarımsağın da dengeleyici etkisi görülmektedir. Almanya’da alternatif tıp yöntemi olarak, sarımsak kullanılıyor.”