Dünya'nın ilk sanal gerçeklik ile güçlendirilen ameliyat canlı yayını , bu hafta gerçekleşecek ve tıp öğrencileri için yeni bir eğitim yolu sunacak. Ameliyat iki adet çok lensli 360 derece kamera ile kaydedilecek ve kullanıcıların, operasyon alanında hareket etmelerine ve yaklaşıp uzaklaşmalarına imkan tanıyacak. Barts Health çalışanları tarafından yapılacak olan operasyonun yayını, sağlık firması Medical Realities ve canlı yayın uygulaması Mativision ortaklığı ile hayata geçecek.



Mativision uygulaması aracılığı ile yayınlanacak olan operasyon, binlerce tıp öğrencisinin ve ilgilenen diğer kişilerin izlemelerine imkan tanıyacak. Bu yayının amacı, gelişmekte olan ülkelerdeki insanlara ulaşmak.

Royal London Hospital'da operasyonu gerçekleştirecek olan Dr. Shafi Ahmed, cerrahi endüstrisine sanal gerçekliğin sağlayabileceği avantajlardan oldukça ümitli görünüyor. Kolon kanseri olan ismi verilmeyen 70 yaşındaki hasta ise, bu operasyonun bir parçası olmaktan oldukça mutlu ve heyecanlı olduğunu söylüyor.

Gelecekte Mativision ve Medical Realities, yayınları CGI grafikler, interaktif öğeler ve etiketler ile güçlendirerek operasyonların eğitim değerini arttırmayı planlamakta. Yayın, 14 Nisan Perşembe günü saat 15:00'da başlayacak. iOS ve Android uygulamalarını önceden indirmeniz mümkün. Gear VR içinse Oculus Store'da "VRinOR" araması ile uygulamayı indirebiliyorsunuz.