Nedim KOVAN/ ORDU, () – ORDU Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Enver Yılmaz, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) Projesi’nin Ordu’da hizmete girdiğini, Karadeniz Sahil Yolu’nda ilk günde kırmızı ışık ve hız limitlerini aşarak ihlalde bulunan yaklaşık 2 bin sürücüye cezai işlem yapıldığını söyledi.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan TEDES Projesi Ordu’da Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanıyor. Karadeniz Sahil Yolu’na konulan 19 kule radar cihazı ile 11 araç plaka tanıma sistemi dün faaliyete geçti. Sistemin uygulamaya geçtiği ilk günde kırmızı ışık ihlali ve belirlenen hız limitlerini aşan sürücülere ceza yağdı. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz katıldığı Belediye Meclis Toplantısı’nda TEDES çalışmalarının işleyici ve cezai işlemle karşı karşıya kalan sürücülerle ilgili Meclis’e bilgi verdi. Ordu’da sürücülerin trafik kurallarına uymalarını isteyen Yılmaz ilk günde 2 bine yakın sürücünün radara yakalandığını belirterek şöyle dedi:
"TEDES kapsamında hız şehir içlerinde 70 kilometre, şehir dışlarında 110 kilometre, tünellerde de 80 kilometre hız olmak kaydıyla yüzde 10 opsiyon ile birlikte sistem işlemine başlamış oldu. Sosyal medyada farklı rakamlar telafüz edilmiş olsada bu aşamadan sonra bu işin sevk idaresi Emniyet Genel Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Tahmin ediyorum iki bin civarında işleme tabi tutulmuştur. Bu rakamın önümüzdeki süreçte sabit bir rakam olacağını düşünüyorum. Ceza kırmızı ışık ve hız ihlalinden mevcuttur. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir inisiyatifi yoktur. Belirlenen güzergahlar dışındaki hız oranını belirleme yetkisi kanunda Emniyet Genel Müdürlüğü’ndedir. ‘Ben kırmızı ışıkta geçtim ceza yedim’ geçme kardeşim. Geçmeyeceksiniz, nerede geçersen geç. Dünyanın hangi ülkesinde kırmızı ışıkta geçersen geç ceza yersin. Bu sisteme Türkiye 2017 itibariyle bütün iller uyacak.”
Ordu’da Karadeniz Sahil Yolu’nda yaz döneminde günde ortalama 120 bin, kış döneminde ise günlük 40 bin araç geçiş yapıyor.

FOTOĞRAFLI