KİLİS (İHA) – Kurban Bayramı nedeniyle ülkelerine gitmek için Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı’na akın eden binlerce Suriyelinin kendi aralarında izdiham oluşturması nedeniyle yaşlı, özürlü ve çocukların ezilme tehlikesi geçirmesini jandarma ve jandarma komando birliklere engelledi.

Kilis Valiliğine 65 bin Suriyeli Kurban Bayramı’nı ülkelerinde geçirmek için başvurdu. Türkiye’nin dört bir tarafından gelen binlerce Suriyeli, geceden kuyruğa girerek bir an önce Suriye’ye gitmek için Öncüpınar Sınır Kapısı’nda yoğunluk oluşturdu. Giriş kapısı önünde yaşlılar, engelliler ve çocukların ezilme tehlikesi geçireceğini görün jandarma, kuyruğu bölerek panzer ile önlem aldı. Daha sonra Arapça anonsular yapılarak Suriyelilerin sakın olmaları, izdiham oluşmaması istendi. Buna rağmen Suriyelilerin yoğunluk oluşturması üzerine yaşlılar, engelliler ve çocuklar 09.00’dan itibaren alınmaya başlandı. Jandarma ve Jandarma Komanda birlikleri giriş kapısının önünde kontrollü bir şekilde Suriyelileri işlem yapacakları yerlere gönderirken, işlem yapılan yerlerde ise izdiham yaşanmaması için güvenlik ve tedbirler alındığı gözlendi.

Öncüpınar Sınır Kapısı’nda yüzlerce metrelik uzun kuyruklar oluşturan Suriyeliler, Fırat Kalkanı harekatıyla barış, huzur ve güven ortamının sağlandığı Azez, Mare, Soran, Aktarin, Çobanbey, Cerablus ve El Bab bölgelerine bayram için gidiyor.

Öte yandan, Öncüpınar Sınır Kapısı’nda kurulan sağlık merkezinde bulaşıcı hastalıklara karşı 0-15 yaş grubundaki Suriyeli çocukların eksik aşıları yapılıyor. Rahatsızlanan Suriyelilere de sağlık ekipleri müdahale ediyor.

Suriyeli Hasan Bekkur, bayram ziyarete için Suriye’ye gittiğini ifade ederek, “Türkiye Cumhuriyeti sağ olsun bizlere yardım ettiler. Türk hükümetine teşekkür ediyorum. Suriye’nin Havar Kilis köyüne gidiyorum. İstanbul’da yaşıyorum. Yakınlarımın yanlarına bayrama gidiyorum” dedi.

Suriyeli Abdulkadir Muhammed, İstanbul’dan Suriye’ye bayramı geçirmek için geldiklerini ifade ederek, “Suriye’nin Keferhan köyüne gidiyorum. Sağ olsunlar, bizlere her türlü yardımı yaptılar, yapmaya devam ediyorlar. 3 yıldır Suriye’ye gitmiyorum. Bütün akrabalarım Suriye’de onların yanına gidip hasret gidereceğim” diye konuştu.

Suriyeli Hacı Hallil’de kendilerini bu imkanı sağlayan Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ettiklerini ifade ederek, “Suriye’nin Bebul liman köyüne gidiyorum. 4 yıldır annemizi, babamızı görmedik. İnşallah onları görmeye gidiyoruz. Herkesten Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.