Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Hatay meselesinin çözümünün Adana’da planlandığını vurgulayarak Suriye’den en az zararla çıkmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Adana’ya davet etti.

Sunuculuğunu Yeliz Doğramacılar Arman’ın yaptığı, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda düzenlenen konferansa katılan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Medeni Kanun’un kabulünün yıl dönümünde 1919 ile 1936 yılları arasında yaşamış ve dünyaya ilkleri hediye etmiş “Düşten Düşünceye Zamansız Kadınlar” adlı konferansa Adana’da ev sahipliği yapmaktan dolayı bahtiyar olduğunu ifade etti ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’yi modern, çağdaş bir ülke haline getirdiğini, toplumda görmezden gelinmiş kadını Cumhuriyet’in temeline yerleştirdiğini söyledi.

Atatürk’ün kurtuluş mücadelesi öncesi Adana’ya geldiğini, 8 ay sonra Mayıs 1919’da Samsun’da bağımsızlık meşalesini yaktığını aktaran Başkan Hüseyin Sözlü, Adana’nın Atatürk’e kurtuluş ilhamı veren şehir olduğunu, Atatürk’ün de Cumhuriyet’i kurduktan sonra Adana’da bunu ‘’Bende bu vekayiin ilk hissi teşebbüsü bu güzel Adana’da doğmuştur’’ diyerek ifade ettiğini söyledi.

Atatürk’ün en fazla bulunduğu şehirlerden bir tanesinin Adana olduğunu aktaran Başkan Hüseyin Sözlü, "Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Hatay meselesini de burada çözmüştür. Yani bu bereketli topraklar ilham verdiği gibi güç de veriyor. Ben bu vesile ile cumhurbaşkanımızı da buraya davet etmek isterim. Suriye meselesinden az zararla kurtulmak için onun bütün plan ve programlarını Adana’da yapmasında fayda var tüm samimiyetimle söylüyorum" dedi.

Başkan Sözlü’nün konuşmasının ardından 1919 ile 1936 yılları arasında yaşayan ve dünyaya ilkleri yaşatan kadınlar anlatıldı.