BAYBURT (AA) - Bayburt'ta, 18. yüzyıldan kalma tarihi çeşme, SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz tarafından restore edilerek yeniden hizmete açıldı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ağbal, açılışta yaptığı konuşmada, hayatın yaşanmışlıklarının ortak paydasının çeşmeler ve camiler olduğunu söyledi.

Bayburt'ta Hüsamettin Koçan ve Kenan Yavuz örneğinin, kentin kıymetini en iyi gurbete gidenlerin bildiğini gösterdiğini dile getiren Ağbal, "Gurbete gidenler buraya dair akıllarında, zihinlerinde, duygu dünyalarında kalanları tekrar burada ayağa kaldırmak, yaşatmak istiyorlar. Bu, Bayburt insanının bu topraklardan ayrılsa bile özünden hiçbir şekilde kopmadığını ve özünü yaşattığını gösteriyor" dedi.

Ağbal, Bayburt'un her köşesindeki tarihi mekanların yeniden ayağa kaldırılması için gerekli çalışmaların yapılacağını belirterek, şunları kaydetti:

"İnşallah biz de bu süreçte üzerimize düşen vazife anlayışı içerisinde türbe, kümbet, cami, kilise, mağara gibi kentin dört bir tarafına dağılmış bu mekanları hep birlikte ayağa kaldıracağız. Bunlar bizim bu topraklardaki varlığımızın nişaneleri. Bu aynı zamanda şunu gösteriyor; biz bu coğrafyada yaşadığımız sürece bu coğrafyadan geçen bütün kültürlere, bütün milletlere, bütün medeniyetlere sahip çıkmışız, onları bugünlere kadar taşıyabilmişiz. Bu da bizim medeniyetimizin özgünlüğünü, kucaklayıcı tarzını ortaya çıkarıyor. Kuşaklar boyunca bize gelen bu emanetleri bu anlamda bizim ileriye taşımamız lazım."

SOCAR Türkiye Başkanı Yavuz ise çok büyük anlamlar ifade eden çeşmenin restorasyonunun kendisine nasip olduğunu ifade etti.

Baksı Müzesi Kurucusu Hüsamettin Koçan'ın, Bayburt'ta başlattığı kültür devrimini hep beraber sürdüreceklerini vurgulayan Yavuz, "Bayburt topraklarının özüyle, tarihiyle, kültürüylü, ruhuyla buluşması yolunda etkin adımları, Sayın Naci Ağbal'ın da sahipliğinde gerçekleştireceğiz" dedi.

Yavuz, Bayburt'un içinde bulunduğu durumun şu an herkesi üzdüğünü kaydederek, "Bu bir gerçeklik. Kendimizi sorgulamamız lazım. Kendimizi sorguladığımız zaman gerçekten durumumuzun çok iç açıcı olduğu söylenemez. Bunu kendimize itiraf ederek yaptığımız yanlışlıklardan geri dönüp konaklarımıza, köprülerimize, camilerimize, çeşmelerimize ve hatta bize emanet olarak kalan kiliselere varıncaya kadar bütün kültüre sahip çıkmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum" diye konuştu.

Baksı Müzesi Kurucusu Koçan ise Bayburt'un büyük bir kültüre sahip olduğunu ama büyük bir hızla bu kültürel değerleri kaybettiğini belirterek, "Ona sahip çıkma çabası gösterdiği için Kenan Yavuz'a teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.

Bu çeşmenin geçmişte uygarlıkları beslediğini, gelecekte de yeni uygarlıkları besleyeceğini dile getiren Koçan, "Bu su devamlı aktıkça bizim insanımız daha mutlu bir dünyada yaşayacak. Umudu temsil ediyor bu çeşme. Bayburt'ta bir bilinç oluşuyor ve hep beraber el ele vererek bu kentin güzel tarihine güzel bir yazgı ilave edeceğiz diye düşünüyorum" dedi.

Demirözü ilçesine bağlı Akyaka köyündeki tarihi çeşmenin açılışına, Vali Vekili Abdulhamit Karaca, Demirözü Kaymakamı Zihni Yıldızhan, AK Parti İl Başkanı Hakan Kobal, Bayburt Bilim Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Meme Emir ile köy sakinleri katıldı.