Hakkari’de son günlerde ters lale çiçeğinin pazarda satılması tepkilere neden oldu.
Hakkari’de yetişen endemik çiçek türlerinden olan, güzelliği ve asil duruşu ile gelin kızlara benzetilen ve birçok şarkıya, şiire, hikayeye konu olan ters lale, bugünlerde yine yok olmakla karşı karşıya olduğu belirtildi. Koruma altına alınan, tohumu ve soğanının il dışına çıkarılması yasak olan bu eşsiz güzellikteki çiçek, bugünlerde cadde kenarlarında birkaç lira uğruna yok ediliyor olması birçok tepkiyi de beraberinde getirdi.
Köklerinden çıkarılarak kaldırım kenarlarında yayla muzu olarak bilinen uçkunla birlikte satılan ters laleleri gören vatandaşlar tepkilerini dile getirdiler. Satılması yasak olduğunu satıcıya söyleyen vatandaş, tepki ile karşılaştı.
Hakkari’nin doğasını korumayı amaç edinen Axa Zêrin Platformu üyelerinin satıcıya bu endemik bitkinin satılmasının yasak olduğunu hatırlatırken, sert bir tavırla karşı karşıya kaldılar. Platform üyeleri, koruma altında olan bu bitkinin kaldırımlarda satılmaması için Çevre İl Müdürlüğü’nü, ilgili dernekleri gerekli sorumluluğu yerine getirerek göreve davet etti.