Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, bağımsız belgelendirme kuruluşu British Standards Institution’nın (BSI) denetiminden başarı ile geçerek TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Sertifikası almaya hak kazandı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, makamındaki sertifika takdim töreninde, sertifikanın alınmasında emeği geçenlere teşekkür etti.
Enerji ve enerji verimliliğinin bütün dünyanın yükselen bir değeri olduğuna dikkati çeken Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“En büyük tüketiciler şehirler. Bugün sanayi şehri olmak istiyorsak, akıllı şehir olmak istiyorsak, kentler yarışında şehrimizi bir ileri taşımak istiyorsak, özellikle belediyemizin her konuda örnek olması, koruyarak, verimliliği artırarak kullanması ve bunu dalga dalga bütün şehre yayması gerekiyor.”
Satın alma gücü ve refah seviyesi artıkça enerji ihtiyacının artığına dikkati çeken Şahin, belediye binası başta olmak üzere, yenilenebilir enerjiyi daha iyi kullanabilecek şekilde çevrenin dizayn edilmesi gerektiğini belirtti.
ISO 50001 Enerji Yönetim Belgesi’nin bir yol haritası çizdiğini dile getiren Şahin, “Türkiye’de bu belgeyi alan ilk kamu kurumu olmak, belediyemizin vizyonunu, ufkunu, öngörüsünü ve gelecek persfektiğini göstermektedir. Bu bakımdan Gaziantep Büyükşehri birçok konuda olduğu gibi bu konuda da öncü, lider şehir olmaya devam edecektir. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından BSI Genel Müdürü Özlem Ünsal, TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Sertifikası’nı Fatma Şahin’e takdim etti.
TÜRKİYE’DE ISO 50001 SERTİFİKASI ALAN İLK KAMU KURUMU
Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Enerji Yönetimi Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen projeyle Büyükşehir Belediyesi Türkiye’de kamu binasına ISO 50001 sertifikası alan ilk kurum oldu.
İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan teknik destek ile düzenlenen eğitimlerle, ISO 50001 belgelendirme sürecine ilk adımı atan büyükşehir belediyesi, bünyesinde kurulan enerji takımıyla, enerji tüketimlerinin düzenli izlenmesi ve takip edilmesi, kayıt altına alınması, tüketimi azaltmak için tasarruf yöntemlerinin araştırılmasını sağlamıştır.
Kuruluşların enerji politikalarını belirlemesi, enerji tüketimini yönetmesi ve enerji yönetim sisteminin performansını değerlendirerek iyileştirmelerin sağlanması esasına dayanan sertifika, belediyenin, enerji maliyetlerini azaltıp, sera gazı emisyonlarını düşürmesinin yanı sıra, üçüncü taraf bir kuruluştan belgelendirilme ile sürdürülebilir çevre katılımını gösteriyor.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, enerji yönetimi konusunda Organize Sanayi Bölgesi’ndeki firmalara ve enerji tüketimi yüksek olan binalara, bu çalışma ile örnek olmayı hedefliyor.