Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Kepez Kitap Fuarı kapsamında Gazeteci, sunucu ve yazar Saba Tümer ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Mimar Sinan Kongre Merkezi Düden Salonu’nda gerçekleştirilen ‘21 Günde Mutluluk’ adlı söyleşide Saba Tümer’in sorularını cevaplandırdı. Tümer, söyleşiden önce ‘21 Günde Mutluluk’ adlı kitabını okurları için imzaladı.

Tütüncü, söyleşi de Tümer’in, kitap fuarını düzenleme fikri nereden ortaya çıktı, sorusuna şu yanıtı verdi: “Antalya, okumayı seven bir şehir. Kentte, kültürel ve sanatsal aktivitelere çok ilgi duyuluyor. Dolayısıyla biz de Antalya’da ilkbaharda bir kitap fuarı yapalım istedik. Antalya, ilkbaharı portakal çiçeği kokularıyla karşılıyor. Portakal çiçekleriyle gelen baharda bir de şehrimiz mis gibi kitap koksun istedik. Kitapların inanılmaz güzel bir kokusu var. O kokuyu bilenlere, portakal çiçekleriyle bir daha yaşatalım istedik. Bilmeyenlere de kitapların portakal çiçeği kadar güze koktuğunu anlatalım, dedik.”

“Her akşam 40-50 sayfa kitap okurum”

Tümer’in, “Çok kitap okuyorsunuz. 9 yıldır belediye başkanısınız. Başkanlık döneminizde vakit bulup kitap okuyabiliyor musunuz? sorusuna Tütüncü, “Okumayı ruhun beslenmesi olarak görüyorum. Yemek yemediğinizde bedenimiz cansız olur, zayıf düşeriz; okumadığımız zaman da kalbimizin, gönlümüzün beslenmediğini düşünüyorum. Hala kitap okurum. Her akşam 40-50 sayfa kitap okurum” cevabını verdi.

“Nefes alıp veriyorsak mutluyuz”

Başkan Hakan Tütüncü, “Mutlu musunuz ?”, sorusuyla ilgili de şunları söyledi:

“Eğer nefes alıp veriyorsak, hayattaysak mutluyuz. Mutlu olmamak için birçok sebep var ama her zaman bardağın dolu tarafına bakmak lazım. İnsanlar hep mutlu oldum ya da mutlu olacağım diyorlar. Hâlbuki şair ne güzel söylüyor; ‘Ömür dediğin üç gündür / dün geldi geçti, yarın meçhuldür / O halde ömür dediğin / bir gündür, o da bugündür.’ Dolayısıyla hayata böyle bakmak, küçük şeylerden mutlu olmak lazım. Antalya’da bahar günlerinde portakal çiçeğini ciğerlerinize çekebiliyorsanız, hastane köşelerinde değilseniz, gözünüz görüyorsa, dünyanın güzelliklerini yaşayabilecek sağlığınız varsa bence bunlar mutu olmanız için kâfi diye düşünüyorum. Bardağın boş tarafıyla çok meşgul olursanız o zaman yaşadığınız hayatı ıskalarsınız. Önemli olan küçük şeyleri birbirimizle paylaşarak mutluluğumuz büyütebilmektir.”

“Siyasetçiler, çocuklarını yatağın başında uyurken severler”

Başkan Tütüncü, Saba Tümer’in, “En mutlu olduğunuz an kızınızı kucağınıza aldığınız an, diyebilir miyiz ?”, sözleri üzerine “Diyebiliriz. Siyasetçiler olarak biz çok yoğun bir hayatın içerisindeyiz. Gece, geç saatlerde gittiğimiz için eve genelde hırsız gibi girip, çıkarız. Bizim gibi yoğun olan siyasetçiler, çocuklarını yatağın başında uyurken severler. Gün arasında kendime vakit ayırdığımda, çocuğumu uyanık gördüğüm zamanlar benim mutlu olduğum vakitlerdir.”

“Antalya’nın en büyük kütüphanesi yapıyoruz”

Ünlü sunucunun, “Kepez için hedefleriniz neler? Müjdeleriniz var mı?” sorusu üzerine Tütüncü, “9 yıldan beri insanın merkezde olduğu, insanın mutlu olduğu, insanın kendisini mutlu hissettiği bir şehir meydana getirmeye çalıştık. Bu amaç için birçok proje ürettik, eserler yaptık. Hafta sonu, kent merkezinde yaşayanların Kepez’e gelmesi için pek çok sebep var. Müzelerimiz, kitap fuarımız, tiyatrolarımız, kültürel, sanatsal etkinliklerimiz gibi. En önemli müjdelerimden birisi Kepez’e, Antalya’nın en büyük kütüphanesini yapacağız. Yakın bir zamanda inşasını başlatacağız. Günün birinde hayatın merkezini kitaplar oluşturuyorsa, kitapların etrafında hayat şekillendiriyorsa, kitaplar çevremizi kuşatırsa o zaman hayatımızın çok daha güzel olacağını düşünüyorum. O nedenle kitaba yapılan yatırım, okumayı daha güzel hale getirmeye yönelik faaliyetler çok anlamlı oluyor. Antalya’da tren yok. Ama biz Antalya’ya tren getirdik. Kullanılmayan bir trenin vagonunu Dokuma Park’a getirdik. Şimdi lokomotifini getiriyoruz. O trenin içerisini harika bir çocuk kütüphanesi yapacağız. Bu kütüphaneyi de 23 Nisan’da hizmete açacağız. O tren vagonunu rayların üzerine koyduk. Treni çocuklara gerçekçi bir şekilde anlatalım istedik. Anadolu şehirlerindeki şirin tren istasyonlarının bir örneğini de Dokuma Park’a yapacağız. Çocuklar o istasyondan geçerek trene binecekler. O istasyon binası, çocuklara trenin Türkiye’deki tarihinin anlatıldığı önemli bir çocuk müzesi olacak. Aslında o istasyonda çocuklarımıza, anayurdu dört baştan demir ağlarla ördüğümüz yılların hikâyesini anlatacağız. Kitaplar, çocuklar değişecek ama bir şey değişmeyecek; bizim gelecek kuşaklara kitap okuma sevgisini aşılama azmimiz, gayretimiz.”

Gurur duyduğu hizmet

Saba Tümer’in, ‘9 yıllık süreci düşünürsek oh be iyi ki yaptım dediğiniz, en gurur duyduğunuz hizmetiniz hangisidir?’ sorusunu da Tütüncü, “Şehir merkezindeki 488 dönümden oluşan Dokuma İplik Fabrikası’nın ‘üst kullanım hakkı’, bizden önceki belediye başkanı tarafından 2005’te 49 yıllığına ihalesiz olarak özel bir şirkete verilmişti. Yargıda tahsisin iptali kararının kesinleşmesinden sonra şehrin ortak aklıyla Dokuma Fabrikasını, 2015 Aralık ayında yeniden halkın kullanımına açtık. 488 dönüm arazinin tamamını içerisinde bilim merkezinin, müzelerin, parkların, botanik bahçesinin, trenin, oyuncak müzesinin olduğu güzel bir yaşam merkezi ve kent parkı haline getirdik. Dokuma’yı, 7’den 70’e herkesin mutluluk duyduğu bir merkez yaptık. Dokuma alanı, her yaştan insanın, her beklentiden insanın mutlu olduğu bir yer haline geldi” cevabını verdi.

“Gülüşünüz bize enerji veriyor”

Kitap fuarına katılımından dolayı Saba Tümer’e teşekkür eden Başkan Tütüncü, “Çok güzel gülüyorsunuz. Gülüşünüz bizlere enerji veriyor. Akdenizliler sıcakkanlı insanlardır. Hemşehrilerimiz sizi çok sevdi” dedi.

Tümer de “Ben de Antalya’yı çok seviyorum. Yılda birkaç kez Antalya’ya gelirim. Bugünkü etkinlik benim için çok özel oldu. Hem kitabımı okurlarım için imzaladım hem de sizinle söyleşi yapma imkanı buldum. Kepezliler kültüre, sanata, kitaba ve okumaya önem veren bir belediye başkanına sahip oldukları için çok şanslılar” ifadesini kullandı

Tütüncü, ünlü sunucunun isteği üzerine söyleşinin sonunda Nurullah Genç’in, ‘Hayal Limanında Demirleyen Yelkeniyle’ adlı şiiri okudu.

Tümer, Tütüncü’ye imzaladığı ‘21 Günde Mutluluk’ adlı kitabını hediye etti.