Güney Kore Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Yunsoo Cho, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yabancı Diller Yüksek Okulu’ bünyesinde yer alan Korece Dil Kursu’nun açılışını yaptı.
KTÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Hikmet Öksüz’ü makamında ziyaret eden Büyükelçi Yunsoo Cho, daha sonra Yabancı Diller Yüksek Okulu’na geçerek burada düzenlenen açılışa katıldı. Rektör Vekili Öksüz, Büyükelçi Yunsoo ve Güney Koreli iş adamları Korece Dil Kursu’nun açılışı yapılırken, burada yapılan konuşmalarda iki ülke arasındaki dostluk vurgusu yapıldı.
İlk olarak söz alan KTÜ Rektör Yardımcısı Öksüz, Büyükelçi’yi ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken kursun öğrencilere büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Daha sonra söz alan Büyükelçi Yunsoo Cho, Kore’ye gelerek Güney Kore’nin kurtulmasına yardımcı olan Türk halkına çok teşekkür etmek istediğini belirterek ”Karadeniz bu güzel şehri Trabzon’a geldiğim için çok mutluyum. Bunun nedeni Kore’nin çok zor bir geçmişi ve ekonomisinden kaynaklanıyor. Kore 1950 yıllarında komünizmin saldırısında kendisini koruyamadı. O dönem Türkiye’nin gençleri Kore’ye gelerek Kore’nin kurtulmasına yardımcı oldu. Bu vesile ile Türk halkına çok teşekkür etmek istiyorum. O dönem bu güzel Karadeniz’e gelebilmek aklımın ucunda yoktu. Çok zor bir çocukluk dönemi geçirdim. O dönemler kitap okumak istesem bile kitap alamazdım kütüphane zorla bulurdum. Ekonomik olarak zor sıkıntılarda olmama rağmen okumaya yönelik, öğrenmeye yönelik hedeflerim büyüktü. Ailelerimiz yemezdi, giyinmezdi parayı bize harcarlardı. Burada bulunan ben ve iş adamları elinden gelen gayreti göstererek çok çalıştık ve bugün Kore’nin dünyanın 14. büyük ekonomi olmasına katkı sağladılar. Türkiye’ye geleli 4 ay oldu ama Türk öğrencilerin okumaya yönelik heveslerini şimdiden görebiliyorum” dedi.
Büyükelçi Yunsoo daha sonra yarı Türkçe “Dünya büyük yapacak çok iş var” konuşmasıyla sözleriyle tamamlarken, açılışta Trabzon’un Araklı ilçesinde oturan Kore gazisi Şaban Özdemir de hazır bulundu.
Büyükelçi Yunsoo, gazi Özdemir’e yakın ilgi gösterirken kendisine Türkiye’deki tüm Kore gazileri adına hediye takdim etti.