İSTANBUL (AA) - ALİ ATAR/MUSAB TURAN - İş dünyası örgütlerinin temsilcileri, İsrail'in, Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamaları ile tarihi ve dini mekanın ibadete kapatılmasına tepki gösterdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail’in, Müslümanların 50 yıl sonra ilk kez Mescid-i Aksa’da cuma namazı kılmasını engellemesinin ardından polisin kapılarda dedektörle arama yapması ve aralarında Mescid-i Aksa'nın barış elçisi, eski Kudüs Müftüsü ve Mescid-i Aksa'nın hatibi İkrime Sabri'nin de bulunduğu Müslümanlara ses bombası ve plastik mermiyle müdahalede bulunmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Ortada insan hakları ihlali bulunduğunun açık olduğunu vurgulayan Kaan, İsrail'in, uluslararası kamuoyunun kayıtsız kaldığı her gün, insan hakları ihlalini bir adım öteye taşıdığını kaydetti.

Kaan, "İsrail’in, Müslümanlara yönelik günden güne sertleşen bu tutumunu kınıyoruz. Kudüs’ün işgalinden bu yana Müslümanların kapanmayan yarası olan bu durumun bir an önce son bulması için İslam alemi başta olmak üzere bütün dünyanın harekete geçmesi gerektiğini düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Kudüs'ün, Müslümanların ilk kıblesi, ikinci mescidi ve üçüncü haremi olan Mescid-i Aksa’yı bağrında barındırdığını ifade eden Kaan, şunları kaydetti:

"Peygamber efendimiz burada bütün peygamberlere namaz kıldırmış ve Allah’ın huzuruna buradan çıkmıştır. Dolayısıyla Mescid-i Aksa, sadece Filistinlilerin değil, bizatihi tüm Müslümanlarındır ve en az Mekke ve Medine kadar kutsaldır. Kutsalımız olan Aksa’ya sahip çıkmalıyız."


- "İslam İşbirliği Teşkilatı acilen toplanmalı"


Abdurrahman Kaan, 48 yıl önce, Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya sahip çıkmak için kurulan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) bu konuda sessizliğini korumasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

57 üye ülkesiyle İslam ülkelerinin en büyük çatı örgütü olan İİT'in acilen toplanması ve İslam dünyasının kutsalı olan Aksa için çözüm yolları araması gerektiğini belirten Kaan, "İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye’yi, yarın cuma namazı sonrası Mescid-i Aksa’nın yanında olduğumuzu göstermek için destek mitinglerine davet ediyoruz. Bizim sessizliğimiz Kudüs’ün kaybedilmesi demektir." şeklinde konuştu.


- "İsrail’in Mescid-i Aksa’da yaptığı zulüm bitmeli"


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ali Kopuz da İsrail'in her fırsatta Müslümanları taciz eden, onlara hayat hakkı tanımayan politikasına son vermesi gerektiğini ifade ederek, şu görüşleri dile getirdi:

"İsrail’in Mescid-i Aksa’da yaptığı zulüm bitmeli. İsrail, uluslararası hukuku hiçe sayarak sürekli yeni yerleşim alanları açmayı sürdürmesinin ve her türlü uzlaşma çabasından uzak durmasının yanında Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa’da ibadeti engellemek için de elinden geleni yapmayı sürdürüyor. Temel insan haklarından olan ibadet özgürlüğünü engellemeye çalışırken, o kadar fütursuzca davranıyor ki en temel insan hakkı olan hayat hakkına da tecavüz ediyor. Uluslararası camianın bu durum karşısındaki sessizliği ve kayıtsızlığı da manidardır."

Filistin'de son günlerde yaşanan gelişmelerin İsrail’in hukuk tanımazlığını ve uluslararası camia tarafından kayırıldığını gösterdiğini belirten Kopuz, "Bu haksız ve hukuksuz durum, İslam dünyasının kendi kutsal değerleri uğrunda yekvücut halinde hareket etmesinin önemini gösteriyor. İslam dünyası bir an önce bir araya gelip bu hukuksuzluğa 'dur' demelidir." ifadelerini kullandı.


- "İsrail kirli ellerini ve kanlı postallarını Mescid-i Aksa'dan çeksin"


Anadolu Aslanları İşadamları Derneği ( ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca ise İsrail’in 1994'te El Halil kentinde bulunan Hz. İbrahim Camisi'nde yapmış olduğu işgali, aynı planlamayla Mescid-i Aksa'da da gerçekleştirmeyi planladığını söyledi.

İsrail’in sistematik işgal uyguladığını belirten Koca, şunları kaydetti:

"İsrail, kirli ellerini ve kanlı postallarını bir an önce Mescid-i Aksa’dan çeksin. Orta Doğu’da yaşanan kaotik ortam bölgeyi kan golüne çevirmişken, İsrail hükümetinin her daim olduğu gibi yine sinsi planlarını uygulamaya geçirdiğini görüyoruz. 1994 yılında El Halil kentinde bulunan Hz. İbrahim Camisi'ne önce askerlerini, ardından x-ray cihazlarını koyarak camiyi işgal edişini unutmadık. İsrail bugün aynı senaryoyu Müslümanların ilk kıblegahı olan Mescid-i Aksa’da uygulamaya çalışmaktadır. İsrail, bütün evrensel hukuku ayakları altına alarak bu tahrikine devam etmektedir. Bu tahriklerin amacı da bellidir. Bölgede kargaşa oluşturup işgale gerekçe hazırlamaya çalışan İsrail’e karşı İslam dünyasının topyekun hareket ederek, bu işgallere karşı İsrail’i sert bir dille uyarması gerekmektedir. İsrail kirli ellerini ve kanlı postallarını biran önce Mescid-i Aksa’dan ve özgür Filistin’in üzerinden çekmelidir. Bu konuda kamuoyumuzu duyarlı olmaya davet ediyor, gerekli birlikteliği tesis ederek, bu işgale ve uygulamaya son verilene dek Filistinli kardeşlerimize desteğe davet ediyoruz."


- "Cuma namazı Mescid-i Aksa'da kılınmalıdır"


Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan, İsrail askerlerinin Filistinli Müslümanları şehit ederek cuma namazının kılınmasına engel olmasının hem İslami hem insani açıdan kabul edilemeyeceğini söyledi.

Kudüs'ün 3 semavi din için de kutsal bir şehir olduğunu hatırlatan Doğan, şehrin bütün insanlık tarihinde semavi dinlerin ve medeniyetlerin beşiği konumunda bulunduğunu kaydetti.

Doğan, "Cuma namazını Kudüs'te kılacak kardeşlerimiz de Hazreti Peygamberimizin davetine uyarak Mescid-i Aksa'ya gelmektedir. Bu kutsal şehrin sınırları içerisinde cuma namazı Mescid-i Aksa'da kılınmalıdır. Bu mübarek topraklardaki Mescid-i Aksa camilerin camisidir. Biz Müslümanlar için Kudüs, barışın timsalidir. Bu ahlak dışı uygulamaların, kısıtlamaların ortadan kaldırılarak uluslararası hukuka ve ahlaka uygun bir barış sürecinin en kısa sürede sağlanması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.


- "Mescid-i Aksa'nın kapatılması ibadet özgürlüğünün ihlalidir"


İş Dünyası Konfederasyonu (BİRKONFED) Genel Başkanı Osman Ünsal da Mescid-i Aksa'nın kapatılmasının ibadet özgürlüğünün ihlali olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"İsrail'in, Aksa ve Kudüs'ün statüsünü değiştirme çabaları kabul edilemez. İslam dünyasına, Mescid-i Aksa'yı ibadete açması için İsrail'e baskı yapması konusunda çağrıda bulunuyoruz. Müslümanlar olarak tüm inanç ve düşüncelere saygımız var. Ama İslam karşıtlığı ırkçı eylemler karşısında sivil toplum kuruluşu olarak kesinlikle sessiz kalmayız. Her daim Filistinli kardeşlerimizin yanında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Mescid-i Aksa'da İsrail tarafından düzenlenen silahlı saldırıda yaşamını yitiren Filistinli kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyor, BİRKONFED olarak her daim Filistinli kardeşlerimizin yanında olacağımızı özellikle belirtmek istiyorum."