ORDU (AA) - Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesine, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bağışlanan trol gemisi, bakım ve onarımları yapıldıktan sonra denize indirildi.

‘Kefelioğlu’ isimli araştırma ve inceleme gemisinin denize indiriliş törenine, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, Fatsa Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Fatsa Garnizon Komutanı Salih Gödek, Fatsa İlçe Jandarma Komutanı Halit Gülten, Fatsa Emniyet Müdürü Etem Öztürk, Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, kurum müdürleri, STK temsilcileri, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Balık, “Bugün 25 yaşında olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının aşırı av baskısını kaldırmak için denizlerden çektiği bir trol teknesini bizlere bağışladı. Bizler de bu geminin bakım ve onarımını yaptıktan sonra denize indirdik. Artık Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi olarak 23 metre uzunluğunda ve 7 metre genişliğinde bir araştırma gemisine sahip olduk. Bundan sonra öğrencilerimizin eğitimini uygulamalı olarak verebileceğiz” dedi.

Deniz ulaşımın karayolu ulaşımına göre eskisi kadar rağbet görmediğini söyleyen Vali Balkanlıoğlu ise şunları kaydetti:

“Karadeniz’e tayinim çıktığında ben, limanlarda yatlar, tekneler, sürat motorları ve büyük gemilerle denizden istifade ediyorlardır diye düşünmüştüm ama bırakın bunları çevrede balıkçı teknesi bile göremiyorum. Eskiden Rize’den kalkan gemiler limanlara yanaşarak İstanbul’a kadar yolcu ve yük taşırmış. Yalnız ulaşım şartlarının iyileşmesi nedeniyle bunlar da unutulmuş. Deniz ulaşımı günümüzde yok oldu. Karayolu ulaşımına ağırlık verildi. Ordu çevre yolunun maliyeti 1 milyar liraya mal oldu. Bir de araçların yakacağı benzin ve çevreye salınacak karbonmonoksit gazı da cabası. İnşallah öğrencilerimiz bu gemiden istifade ederek daha güzel bir eğitim alacak."

Kurdelenin kesilmesinden sonra "Kefelioğlu" isimli araştırma ve inceleme gemisi denize indirildi.