İSTANBUL (AA) - Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, 2017'ye iyi bir başlangıç yaptıklarını belirterek, "Bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre ticaretimizde yüzde 25-30 artış kaydettik. 'Ticaretin Altın Anahtarı Laleli' sloganıyla 6'ıncısını düzenlediğimiz festivalin yaratacağı sinerji sayesinde Laleli'de eski parlak günlerimize döneceğiz." dedi.

Eyyüpkoca, Laleli piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu basın toplantısındaki konuşmasında, LASİAD tarafından 6'ncısı düzenlenen Laleli Fashion Shopping Festival'in bu yıl 7-13 Ağustos'ta gerçekleştirileceğini söyledi.

Festival için 8 ülkeden 250'ye yakın alıcının İstanbul'a akın edeceğini belirten Eyyüpkoca, Laleli'nin İstanbul ticaretinin atar damarlarından biri olduğunu, hazır giyim ve turizm başta olmak üzere bölgede çok yoğun bir ticaret potansiyeli bulunduğunu vurguladı.

Laleli'nin en önemli müşterisi Rusya'dan gelen misafirler olduğunu aktaran Eyyüpkoca, şunları kaydetti:

"Rusya'daki ekonomik problemler, uçak krizi gibi nedenlerle 2015 ve 2016'da bu ülkeden gelen turist sayısında çok ciddi düşüş oldu. Aynı zamanda Türkiye'nin en önemli ticari partnerlerinden biri olan Rusya'dan ziyaretçi sayısındaki düşüş, ticaretimizi çok olumsuz etkiledi. 2014'te 6 milyar dolar sınırına yaklaşan Laleli'nin ihracatı 2,5 milyar dolarlara kadar geriledi. Neyse ki en kötü günler 2016 ile birlikte geride kaldı. Bu ayın ihracat rakamlara bakıldığında Rusya'nın ihracatta en çok artış görülen ülkelerden biri olduğunu görüyoruz. Rusya'dan iş adamları Türkiye'ye daha sık gelmeye başladı. Yurt dışından müşterilerin tekrar Laleli'ye dönmüş olması bundan sonraki sezonlara olumlu bakmamızı sağlıyor. Firmalar önünü görmeye başladı."

Eyüpkoca, 2017'ye iyi bir başlangıç yaptıklarını belirterek, "Bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre ticaretimizde yüzde 25-30 artış kaydettik. Bu yıl 'Ticaretin Altın Anahtarı Laleli' sloganıyla 6'ıncısını düzenlediğimiz festivalin yaratacağı sinerji sayesinde Laleli'de eski parlak günlerimize döneceğiz." diye konuştu.


- "Laleli dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezi"


Gıyasettin Eyyüpkoca, etkinliğin Türk hazır giyim sektörü ve Laleli'nin tanıtımına da büyük katkı sunduğunun altını çizdi.

Türkiye için pazar olabilecek ülkelere heyetler göndererek araştırmalar yaptıklarını anlatan Eyyüpkoca, şöyle devam etti:

"Rusya, İran, Polonya, Romanya, Sırbistan, Nijerya, Lübnan ve Kamerun'dan 250'ye yakın alıcı festival için Laleli'ye gelecek. Bu yıl misafirlerimizi davet ederken ince eleyip sık dokuduk. Alıcılarımıza ülkelerinde en az 10 mağazaya sahip olma şartı getirdik. Festivalimizin ana etkinliğini yine Laleli firmalarının yabancı alıcılarla yapacakları yüz yüze görüşmeler oluşturuyor. Üretici firmalarımızla alıcılar arasında gerçekleştirilecek binlerce görüşmede çok önemli ticari bağlantılara imza atılacağına ve alternatif pazarlar için yeni ihracat köprüleri kurulacağına inanıyorum. Laleli dünyanın en büyük açık hava alışveriş merkezi, Lale'nin dünyada benzeri yok. Gelen alım heyetlerinin İstanbul'un tarihi ve turistik mekanlarını da gezdirerek kültür turizmine katkıda bulunacağız."

Eyyüpkoca, yurt dışı pazarlardaki iş adamlarına Laleli'nin kalite ve fiyat uygunluğunu anlattıklarını, Türkiye'nin mal satabileceği ülkelere 1,5-2 saat uzaklıkta olduğunu kaydetti.

Laleli bölgesinde çeşitli sektörlerden 7 bine yakın vergi mükellefi olduğunu bildiren Eyyüpkoca, festivalde 2 gün içerisinde 5 milyon dolarlık ihracat hacmi beklediklerini ifade etti.

Eyyüpkoca, ayrıca geçmiş festivallere gelen davetlilere yaptıkları ankette iş adamlarının tekrar Laleli'ye gelme istediğinde olduklarını gördüklerini aktardı.


- "Bavul ticareti, tır ticaretine dönüştü"


LASİAD Başkanı Eyyüpkoca, küçük sermayeli müşterilerin aldıkları malları yanlarında ülkelerine götürdüklerini belirterek, yolcu beraberi ticarette de yüzde 25-30 artış olduğunu söyledi.

Türkiye'de hazır giyim ticaretinde temmuz ayında yüzde 14 artış olduğu bilgisini veren Eyyüpkoca, Laleli'de yıl sonunda ihracatta artışın yüzde 30'un üzerinde olacağını tahmin ettiğini dile getirdi.

Eyyüpkoca, "Daha önce Laleli'de yapılan bavul ticareti, artık tır ticaretine dönüştü." dedi.

Festivali her yıl olduğu gibi yine Ekonomi Bakanlığı, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) ve İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) desteğiyle düzenlediklerini bildiren Eyyüpkoca, destekleri nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi'ne teşekkür etti.