TRABZON (AA) - Trabzon'un Sürmene ilçesindeki katı atık depolama alanında kurulan ve metan gazından elektrik üretilecek tesis törenle hizmete açıldı.

Sürmene Çamburnu Kutlular Düzenli Katı Atık Depolama Sahası'ndaki törene, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, yüklenici şirketin yetkilileri ile çalışanları katıldı.

Vali Öz, törende yaptığı konuşmada, tesis sayesinde bölge ekonomisine 25 milyon dolarlık katkı sağlanacağını ifade ederek, "Ülke ekonomisi ve çevre duyarlılığı açısından çok önemli bir tesisi açıyoruz. Türkiye önemli bir değişim ve dönüşüm yaşıyor. Burada vahşi depolamadan düzenli depolamaya geçiş dönemi yaşandı. Şimdi de oluşan metan gazından elektrik üretimine geçtik" dedi.

Böylece çevredeki kötü kokunun azaldığını ve artık metan gazından elektrik üreteceklerini belirten Öz, "1 megavat elektrik üretilmesi yönünde çıktığımız ihalede şu anda 2,8 megavat elektrik üretilmesini gerçekleştiriyoruz. Bu kapasiteyle üretime devam edilirse yıllık üretimden elde edilen gelir miktarı 2,5 milyon doları bulacak. Ortalama 10 yıl süreceği düşünülürse bölgemiz ve ülke ekonomisi için yaklaşık 25 milyon dolarlık katkı söz konusu olacak. Bu ciddi bir kaynak teminidir. Hayırlı uğurlu olsun" diye konuştu.

Gümrükçüoğlu da ihaleyi alan 2 M Elektrik AŞ yetkililerini tebrik ederek, "Bu bölgede bir müddet daha katı atık depolanmasının düzenli olarak sürdürülmesi yönünde tedbirleri alıyoruz. Daha modern üçüncü aşama işlemi sağlayacak, gazlaştırmayla enerji üretimini sağlayacak bir tesisin de altyapısı büyük oranda tamamlandı. En kısa zamanda üretime başlayacaktır" ifadelerini kullandı.

Söz konusu firma ortaklarından Mustafa Doğru ise tesis sayesinde ayda 10-15 bin evin elektrik ihtiyacının karşılanacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu sahaya gelen çöpler depolandıktan sonra metan gazı salgılanıyor. Bu gazı elektriğe dönüştürüyoruz. Saatte 2 bin 800 kilovat elektrik üretim kapasitemiz var. Bu alanda oluşan metan gazlarını toplamak için yaklaşık 4 bin metre boru döşedik, ayrıca gaz emme sistemi oluşturduk. Elektriği ulusal şebekeye verebilmek için yükseltici trafolar, elektrik şalt sahası ve yaklaşık 1,5 kilometre enerji nakil hattı tesis ettik. İncelemeler sonrasında kapasitenin artabileceğini öngörüyoruz."

Konuşmaların ardından protokoldekiler kurdeleyi keserek tesisi hizmete açtı.

Vali Öz ve beraberindekiler, açılış sonrası çöpten enerji elde edilecek tesisi gezdi, tesiste incelemelerde bulundu.