Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, 1961’de ülke ekonomisinin hafızasında biri sevinçle diğeri hüzünle yer edinen Dokuma İplik Fabrikası’nı ve Devrim otomobilini, yıllar sonra Antalya’da buluşturuyor.
ANTALYA’NIN GÜNDEMİNDEN DÜŞMEDİ
Temeli 5 Ocak 1956’da Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes tarafından atılan Dokuma İplik Fabrikası’nın temeli, Antalya milletvekili Burhanettin Onat’ın çabaları ile izinleri, proje hazırlığı ile makine ithalatı tamamlanarak 1 Ekim 1961’de üretime başlamıştı. Dokuma fabrikasının üretimi 13 Ocak 2003 tarihinde durdurulmuş ve fabrika, kamuoyunun baskısı ile özelleştirilmek yerine 2004’te Kepez Belediyesi’ne devredilmişti. O dönemin belediye başkanı tarafından 488 dönümden oluşan Dokuma İplik Fabrikası’nın üst kullanım hakkı 49 yıllığına ihalesiz bir şekilde özel bir şirkete verilmiş, bu tahsis işlemi, Antalyalılar tarafından kabul görmemişti. Dokuma, idari yargının tahsis işlemini iptal etmesi kararının hukuken kesinleştiği 2012 yılına kadar Antalya gündeminden düşmemişti.
DEVRİM’İN HİKAYESİ
Türkiye’de tasarlanan ve üretilen ilk otomobil olarak bilinen Devrim ise 1961 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatıyla, Eskişehir Demiryolu Fabrikası’nda 129 günde üretilmişti. İki tane üretilen Devrim otomobilleri, 29 Ekim 1961’de Büyük Millet Meclisi binasının önüne götürülerek Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’e sunulmuştu. Ancak, Paşa’nın bindiği 2 numaralı Devrim otomobili yeterli benzin olmadığı için 100 metre kadar gittikten sonra durunca proje başarısız kabul edilerek rafa kaldırılmıştı.
DOKUMA’DA ARABA MÜZESİ
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, 1961’de ülke ekonomisinin hafızasında biri sevinçle diğeri hüzünle yer edinen Dokuma İplik Fabrikası’nı ve Devrim otomobilini, yıllar sonra Antalya’da buluşturuyor. Dokuma’da, şehrin tarihinde iz bırakan eski otomobilleri sergilemeyi planladıklarını söyleyen Başkan Tütüncü, sergilenecek eski otomobil koleksiyonuna 1961’de üretilen ilk yüzde yüz yerli yapım olan Devrim otomobilinin kopyası da eklediklerini açıkladı.
Başkan Tütüncü, güzel sanatlar alanındaki akademisyenler tarafından Devrim otomobilinin prototipinin yapımının Dokuma Fabrikası’ndaki depolarda başladığını belirtti. Devrim’in, 1961’de üretilen ile aynı olacağının altını çizen Başkan Tütüncü, "Lastiklerinden koltuğuna, direksiyonundan göstergelerine kadar her şey 1961’deki Devrim otomobili gibi olacak" dedi. Başkan Tütüncü, Antalya’nın hatıralarında yer alan otomobilleri, gelecek kuşaklara tanıtmak amacıyla Dokuma’da sergileyeceklerini kaydederek, şöyle devam etti:
"Böylece kent kültürünün, kent hafızasının Dokuma’da yaşatılmasını amaçlıyoruz. Güzel bir otomobil koleksiyonuyla birlikte Dokuma’da böyle bir güzelliği hayata geçirmek istiyoruz. 1961’de Dokuma açıldı. 1961’de Türkiye’de önemli bir sanayi hamlesi başlamıştı ama maalesef tamamlanamadı. Bu sanayi hamlesi Devrim otomobiliydi. Türkler, ilk kez kendi otomobillerini yapmışlardı. İki tane üretilen Devrim otomobilleriyle birlikte aslında Türkiye’nin sanayileşmesine farklı bir yön vereceklerdi ama atılan o adımlar eksik kaldı. Şimdi istiyorum ki Türk çocukları, Dokuma’ya geldiklerinde Devrim otomobilinin hikayesini, yapacağımız Devrim’in prototipinde görsünler. Devrim bir prototipini Dokuma’ya kazandıracağız. Sanayi devrimi hikayesini burada yaşatacağız. Bu, tebessüm meydana getiren bir fikir oldu. Güzel bir tanıtım olacak."