Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Abdulsetter Bayram, gıda ve insan sağlığına büyük önem verdiklerini belirterek, denetimlerde son yılların en yoğun dönemini 2015 yılında yaşadıklarını söyledi.
Bayram yaptığı açıklamada, “Merkez ilçemizle birlikte 4 ilçemizde İl Müdürlüğümüzün 8 gıda kontrolü, gıda güvenirliği ve insan sağlığının öneminin bilinciyle gıda ve yem denetimlerinde yoğun bir şekilde cefakarca çalışmaktadır. Gıda denetimleri, üretim yeri, toplu tüketim yeri ve satış yeri denetimi şeklinde gerçekleştirilmektedir” dedi.
DENETİMLER SÜRECEK
Denetimlerin aralıksız şekilde süreceğini ifade eden Bayram, “Özellikle 2015 yılında gıda denetim sayısında önceki yıllara göre en yüksek denetim sayısına ulaşılmıştır. 2015 yılı henüz sona ermeden bin 851 gıda denetimi yapılmıştır. Son 3 yılın denetim sayıları sırasıyla, 2012 yılında bin 81 denetim, 2013 yılında bin 116 denetim, 2014 yılında bin 490 denetim gerçekleşmiştir. 2015 yılında günümüze kadar bin 851 olan denetim sayısının 2 bin 100’e ulaştırılması hedeflenmektedir” diye konuştu.
OLUMSUZLUKLAR YAŞANABİLİYOR
Bayram şöyle devam etti: “Yoğun denetimlerimize rağmen işletmelerimizde zaman zaman gıdaların hazırlanması ve sunumu aşamasında hijyen kurallarına uyulmaması, gıdaların hazırlandıktan sonra uygun saklama koşullarının sağlanamaması, gıda sanayinde çalışan personelin kişisel hijyen kurallarına yeterince uymaması gibi nedenlerden dolayı bazı olumsuzluklara rastlanabilmektedir. Meydana gelen bu tür olumsuzlukların özelliklerine göre idari para cezası veya Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmaktadır."
18 PARA CEZASI UYGULANDI
Bayram son olarak, "Bu kapsamda 2015 yılında 18 adet para cezası uygulanmış ve 1 suç duyurusunda bulunulmuştur. Çok hassas olan gıda sektöründe denetimlerimize tarladan sofraya güvenli gıda anlayışıyla kararlılıkla ve etkin bir şekilde devam edilecek ve gıda güvenirliğini tehlikeye atan ve olumsuzluklara neden olan firmalar hakkında kanun kapsamında hassasiyetle ve kararlılıkla gerekli yaptırımlar uygulanmaya devam edilecektir" dedi.