Bahar mevsiminin gelmesi ile birlikte Konya’nın Beyşehir ilçesindeki yaşam alanlarını şenlendirmeye başlayan leylekler için elektrik telleri kabus haline dönüştü.
Beyşehir ilçesine bağlı Yeşildağ ve Adaköy mahallelerinde bulunan leyleklerin ardıç ağaçları üzerindeki yuvalarının yakınlarından geçen havai elektrik hatlarının göçmen kuşlar için tehdit oluşturduğu belirtildi.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kuş Gözlem Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç.Dr. Mustafa Arslan, yaptığı açıklamada, ilkbahar mevsiminin müjdecisi olan leyleklerin Türkiye’ye gelişleri ile birlikte bazı olumsuzluklarla karşı karşıya bulunduğunu belirterek, “Bunlardan bir tanesi de enerji nakil hatlarının yüzeyden, alçaktan gitmesi. Adaköy’deki leylekler tepesindeki elektrik telleri leylekler yuvadan çıktığında özellikle genç bireyler için tehlike oluşturuyor. Kendilerini rüzgara bırakan genç bireyler, bir müddet alçalıp daha sonra yükseliyor. Ama bu esnada bayağı bir telef olanlar oluyor” dedi.
Bölgede her yıl çok sayıda leyleklerin bu şekilde kaybedildiğini vurgulayan Arslan, “Bunlar seneye üreyecekler, yumurtlayacaklar falan dediğimiz zaman ise daha da büyük rakamlar ortaya çıkıyor. Ayrıca, kentleşme, binalar bunlar da leylekler için olumsuzluklar oluşturuyor. Beyşehir şehir merkezinde biz 17 kadar leylek yuvası saymıştık. Bunlar da zamanla azalıyor tabi. Binalardaki yenileşmeler oldukça, yuvalar da bozulmakta, artık insanlar belki baca bile düşünmüyorlar. Bacanın yerlerini değiştiriyorlar. Bu olumsuzluklara rağmen Beyşehir’in doğasında özellikle Kurucuova Gedikli arasındaki sahada, Yeşildağ kırsalında güzel ereme yerleri görüyoruz. Genişliyor, oralarda da yuvaları var. Bunlar da bizi sevindiriyor” diye konuştu.