Gaziantep’ten, bu yılın Nisan ayında yüzde 9,2 oranında azalışla 538 milyon 110 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.
İhracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep’ten bu yılın Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9,2 oranında düşüşle toplam 538 milyon 110 bin dolar değerinde ihracat yapıldığını bildirdi. Aylık ihracata göre Gaziantep’in, Nisan ayında en fazla ihracat yapan iller arasında 6. sıradaki yerini koruduğunu hatırlatan Konukoğlu, şu bilgileri verdi:
‘’Ocak-Nisan dönemi dikkate alındığında ise Gaziantep ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8,1 oranında düşerek 2 milyar 39 milyon 335 bin dolar olarak gerçekleşti. 2014 yılı Ocak-Nisan döneminde ise Gaziantep’ten 2 milyar 218 milyon 823 bin dolar değerinde ihracat yapılmıştı.’’
‘’PARİTEDEKİ GERİLEME, İHRACATIN HIZINI KESİYOR’’-
Türkiye’nin bu yılın ilk dört ayında toplam ihracatının yüzde 8,1 gerilediğine işaret eden Adil Konukoğlu, özellikle Euro-dolar paritesindeki gerilemenin yanı sıra dünya ekonomisinde ve en büyük pazarları arasında bulunan çevre ülkelerdeki olumsuz gelişmelerin devam etmesinin, ihracatın hız kesmesinde büyük etkisi olduğunu belirtti. ‘’Sadece ülkemizde değil dünya genelinde ticarette düşüş var’’ diyen Konukoğlu, Gaziantep’in ise en fazla ihracat yapan iller arasında altıncı sıradaki yerini koruduğuna dikkati çekti. Konukoğlu, şunları kaydetti:
"Arzu etmediğimiz bir dönemden geçiyoruz, tüm iller ihracatta zorlanıyor. Türkiye’de bu yıl en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 şehrin hepsinin rakamları maalesef eksi yönde seyir izliyor.Dört aylık dönemde Gaziantep, ihracatı en az düşen ikinci şehirdir. Diğerlerinin ihracatında düşüşler ise yüzde 18, yüzde 33’leri buluyor. Parite kaynaklı değer kaybı, birçok sektörde negatif etki yaptı. İhracatımız kilo bazında artışa rağmen, birim fiyatına bağlı olarak değer bazında kayıplar yaşıyor.’’
Konukoğlu, Gaziantep olarak var güçleriyle çalışmaya ve üretmeye devam ettiklerini ifade ederek, ‘’Türkiye’nin büyümesini sırtlayan en önemli lokomotif illerden birisiyiz. Biz moralimizi yüksek tutarak, ihracata katkımızı daha da artırmak için çaba sarf ediyoruz. Mevcut pazarlarda payımızı korumaya ve potansiyel yeni pazarlardaki fırsatları değerlendirmeye odaklanıyoruz. Diğer yandan önümüzdeki dönemde dünya ticaretindeki toparlanma ve kurun etkisinin yumuşamasıyla birlikte ihracatımızın tekrar canlanma yoluna girmesini bekliyoruz’’ dedi.
Ülkemizin ekonomik gelişmesine, alın terleriyle büyük katkı sağlayan tüm çalışanların ‘’1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’’nü de kutlayan GSO Başkanı Konukoğlu, birlik beraberliği pekiştiren, çalışma ve toplumsal barışı güçlendiren bir bayram olmasını dileyerek sözlerini tamamladı.