CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel,   19 Mayıs İlçesi'nde üreticilerle biraraya geldi. Çeltik üreticisinin sorunlarını yerinde dinleyen Başkan Türkel,"Buradaki üreticilerimiz adeta sahipsiz bırakılmış ve tüccarın insafına terk edilmiş durumda" diye konuştu. 

YILLARDIR TAPU BEKLİYORLAR

İlçedeki üreticilerin atalarından miras kalmış topraklarının tapularını, yıllardır devam eden mahkemeler nedeniyle bir türlü alamadıklarını ifade eden Türkel, "Vatandaş tapularımız var, tapu kayıtlarımız var diyor ama bir türlü tapuları verilmiyor. Buradaki çeltik üreticilerimiz, tapuları olmadığı için Çiftçi Kayıt Sistemine de kayıt olamıyorlar. Bu nedenle de devlet desteklerinden yararlanamıyorlar. Devlet babaysa evlatlarına sahip çıkacak." diye konuştu.

KARŞILIĞINI ALAMIYORLAR

Tarım Bakanlığı'nın açıkladığı çeltik alım fiyatlarını da eleştiren Fatih Türkel, "Ondokuzmayıs ilçemizde Osmancık ve Baldo tipi pirinç üretiliyor. 3 lira 60 kuruş gibi bir taban fiyatı, maliyetleri kurtaran bir fiyat değil. Birileri 'dolarla mı maaş alıyorsunuz?' diyor ya; ilaç dolarla belirleniyor, yakıt fiyatlarını, gübre fiyatlarını dolar belirliyor. Çiftçi dolarla alıyor ama Türk Lirası'yla alnının terinin karşılığını alamıyor " ifadelerini kullandı.