Erzurum’un Çat İlçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yılı coşkuyla kutlandı.
Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başlayan tören, Çat Belediyesi meydanında devam etti. Tören öncesi Çat Belediyesi tarafından ilçe Türk Bayraklarıyla adeta gelin gibi süslendi.
Kurtuluş etkinliklerine Çat Kaymakamı Ramazan Pektaş, Çat Belediye Başkanı Arif Hikmet Kılıç, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Hüseyin Fırat, Cumhuriyet Savcısı Şüheda Oktay Aslan, Emniyet Amiri Ali Türkmenoğlu, Çat Belediye Başkan Yardımcısı M. Mazhar Özdemir, daire müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
SAHİPSİZ VATANIN BATMASI HAKTIR SEN SAHİP ÇIKARSAN BU VATAN BATMAYACAKTIR
Törende konuşan Çat Belediye Başkanı Arif Hikmet Kılıç, “Ruhunda bağımsızlık aşkı bulunan aziz Çat’lı hemşerilerim. Bu gün burada güzel ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 97. Yıl dönümünü kutlamak için toplanmış bulunuyoruz. Bu bayram hepimize kutlu olsun. Bu günlere nasıl geldiğimizi kısaca anlatmak istiyorum. Erzurum’un 1916 yıllarında Ruslar tarafından işgal edildiği günlerde Çat’ta Rusların eline geçmiştir. Rus işgali asırlarca bağımsız yaşamış yöre insanı arasında korku ve tedirginliklere yol açmıştır. İşgal, iki yıl sürmüştür. Böylece Ruslar 18 Aralık 1917 ‘de imzalanan Erzincan Antlaşması ile geri çekilmeye başlamışlardır. Rusların geri çekilmesi ile bölgede aç ve susuz bırakılmış halk, Ermeni çetelerinin zulmüne ve işkencelerine maruz kalmıştır. Birçok mahsun insanın kanı dökülmüştür. Bu durum Bağlıca köylü Mehmet Efendi (Mehmet Kılıç) ve akrabalarının zoruna gitmiştir. Daha sonra Mehmet Efendi başkanlığında Kâringiz, Polikan, Yeni Köy, Bağlıca ve civarındaki diğer bir kısım köy ve komlardan katılanlarla birlikte 70 kişilik bir milis kurmuştur. Bu, milis güç Gökçeşeyh, Bahçe köyleri sınırlarında özellikle Sal Mezrası mevkilerinde Ermenilere karşı 39 gün yiğitçe çarpışarak büyük kayıplar verdirilmiştir.
Ama Erzurum civarın Ermeni baskı ve zulmü devam etmektedir. Kâzım Karabekir, birlikleri, 4 Mart günü Erzincan’dan ayrılarak Sansa Haydari Boğazı üzerinden Erzurum’a ilerleyen birliklerin başında Deli Halit Paşa bulunmaktaydı. 10 Mayıs 1917’de Garbi Dersim Komutanlığına atanan Halid Paşa, savaşın en önemli milis güçlerinden birisini kurmuştu; Dersimli süvari birlikleri ile Erzincan, Mamahatun üzerinden ilerleyen Halid Paşa birlikleri Haydari Boğazından Erzurum’a girerken bu birliklerin içerisinde Mehmet Kılıç’ın kurduğu güç ile Yavi’de görev yapan Muhammed Lütfi Efendi (Alvarlı İmamı) birleşerek 9 Mart 1918’de Ermenileri yenilgiye uğratarak püskürtmüş ve Oyuklu Köyü’nün hemen yanı başındaki silah ve mühimmat deposunu ele Geçirmişlerdir. Muhammet Lütfi Efendi, emrindeki silahlı milis güç ile Mehmet Efendi gücü yol boyunca birçok Ermeni çetesiyle çarpışarak, Haydari Boğazı’ndaki Zerdige Köyü’ne kadar gelmiş bulunan Türk Ordusu’na iltihak etmiş, onun katılması ordu içinde bir heyecan ve moral oluşturmuştur. Buda Erzurum’un kurtuluşuna vesile olmuştur. Tüm şehitlerimizin ve emeği geçenlerin ruhları şad olsun. Sözlerimi Mehmet Akif Ersoy’un şu güzel sözü ile bitirmek istiyorum; “Sahipsiz Vatanın Batması Haktır Sen Sahip Çıkarsan Bu Vatan Batmayacaktır” Çat halkının 97 yıl önce büyük bir ruh ve şuurla verdiği şanlı mücadele dünya tarihinin görmüş olduğu örnek bir kurtuluş mücadelesi ve kahramanlık destanıdır. ’’Çat bize mezar olmadan düşmana gülizar olamaz’’ diyen tüm Çatlıların Kurtuluş günü kutlu olsun.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından folklor gösterileri yapıldı. Şiir ve kompozisyon, resim, güreş ve taekwondo yarışmalarında dereceye giren öğrencilere çeşitli hediyeler verildi.
Erzurum Halk ozanlarından Rahim Sağlam ve İhsan Yavuzer’in sahne alması törene katılan vatandaşları coşturdu.